Betyg
1
Totalsyra: 3,8 g/l
Restsötma: 0,48 g/l
Producent: Utan formell vinutbildning har Alain Brumont, med stor passion och med stora visioner, revolutionerat vinodlingen i Madiran. 1980 köpte Brumont Chateau Montus och familjegendomen Domaine Bouscassé. Hela Chateau Montus nyplanterades med lokala druvan Tannat. Brumonts viner har rönt enorma framgångar, och han själv har valts till 80-talets franska vinmakare. Under Domaine Bouscassé har Brumont låtit konstruera en ultramodern vinkällare. Runt de nyrenoverade byggnaderna anläggs en unik vingård, där världens alla druvsorter så småningom ska finnas. Alain Brumont experimenterar också med vinlagring på 2000 meters höjd – tunnorna transporteras upp på Pyrenéerna med helikopter.
Egendomen består av 74 hektar vingård. Man odlar främst Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Fer Servadou. 1948 introducerades Cabernet Sauvignon-druvan för att mildra det ibland nästan för kraftfulla vin som produceras av Tannat druvan. För vita viner används huvudsakligen Petit Courbu, Pacherencs motsvarighet till chardonnay i Bourgogne.
Alain Brumont producerar två appellationer, Madiran AOC för de röda vinerna och
Pacherenc du Vic Bilh AOC för de vita vinerna. Dessutom gör man även vita och röda 'vins de pays' - Côte de Gascogne - till de röda vinerna används Tannat och Merlot, till de vita huvudsakligen den regionstypiska Gros Manseng men även Sauvignon Blanc och Chardonnay. Man producerar dock främst rött vin, (60 hektar).
Information/Vinifikation
Vingårdar: Druvorna kommer från stockar som är mellan 15 och 20 år gamla. Planttätheten är 7 500 stockar/hektar, som är Guyot-uppbundna.
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 40-45 hl/ha
Vinifiering: Maceration i 3-6 veckor. Jäsning vid 28°C.
Lagring: Lagring på jästfällningen i ett och två år gamla ekfat i 12-14 månader. Vinet buteljeras utan föregående filtrering.
Beskrivning: Mörk, röd färg. Tät, fruktig doft med toner av mogna körsbär, lakrits och fat. Smaken är fyllig och fruktig med tydliga tanniner och bra relation mellan alkoholen och syran. Lång, balanserad eftersmak.
Årgång 2003 bedöms som den bästa på 18 år!
Passar till: Smakrika grillrätter, gärna tillbehör som rostad aubergine-och tomatragu. Lagrade hårdostar, cheddar.
Restsötma: 0,48 g/l
Producent: Utan formell vinutbildning har Alain Brumont, med stor passion och med stora visioner, revolutionerat vinodlingen i Madiran. 1980 köpte Brumont Chateau Montus och familjegendomen Domaine Bouscassé. Hela Chateau Montus nyplanterades med lokala druvan Tannat. Brumonts viner har rönt enorma framgångar, och han själv har valts till 80-talets franska vinmakare. Under Domaine Bouscassé har Brumont låtit konstruera en ultramodern vinkällare. Runt de nyrenoverade byggnaderna anläggs en unik vingård, där världens alla druvsorter så småningom ska finnas. Alain Brumont experimenterar också med vinlagring på 2000 meters höjd – tunnorna transporteras upp på Pyrenéerna med helikopter.
Egendomen består av 74 hektar vingård. Man odlar främst Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Fer Servadou. 1948 introducerades Cabernet Sauvignon-druvan för att mildra det ibland nästan för kraftfulla vin som produceras av Tannat druvan. För vita viner används huvudsakligen Petit Courbu, Pacherencs motsvarighet till chardonnay i Bourgogne.
Alain Brumont producerar två appellationer, Madiran AOC för de röda vinerna och
Pacherenc du Vic Bilh AOC för de vita vinerna. Dessutom gör man även vita och röda 'vins de pays' - Côte de Gascogne - till de röda vinerna används Tannat och Merlot, till de vita huvudsakligen den regionstypiska Gros Manseng men även Sauvignon Blanc och Chardonnay. Man producerar dock främst rött vin, (60 hektar).
Information/Vinifikation
Vingårdar: Druvorna kommer från stockar som är mellan 15 och 20 år gamla. Planttätheten är 7 500 stockar/hektar, som är Guyot-uppbundna.
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 40-45 hl/ha
Vinifiering: Maceration i 3-6 veckor. Jäsning vid 28°C.
Lagring: Lagring på jästfällningen i ett och två år gamla ekfat i 12-14 månader. Vinet buteljeras utan föregående filtrering.
Beskrivning: Mörk, röd färg. Tät, fruktig doft med toner av mogna körsbär, lakrits och fat. Smaken är fyllig och fruktig med tydliga tanniner och bra relation mellan alkoholen och syran. Lång, balanserad eftersmak.
Årgång 2003 bedöms som den bästa på 18 år!
Passar till: Smakrika grillrätter, gärna tillbehör som rostad aubergine-och tomatragu. Lagrade hårdostar, cheddar.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 119 Kr | 220401 | Ordinarie |
Kommentarer
Crassus