Viña Albali Rosado Tempranillo - 2008

ROSÉVINER 12.5%
Domaine Wines
Skapades 2009-05-27 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2008
2010
Torrt rosévin från Valdepeñas DO, Spanien

Området: 20 mil söder om Madrid ligger staden och vindistriktet Valdepeñas. Här odlas alltmer högkvalitativa viner. Den höga höjden, i snitt 700 meter ö.h., medför att nätterna kan bli svala trots heta dagar. Svalkan innebär att druvorna återhämtar sig och kan bibehålla syran för att ge välbalanserade viner. Bidragande är också att vinstockarna odlas »en vaso«, som en vas, för att utestänga värmen och bibehålla fukten i lövverket.

Producenten: Bodegas Felix Solis är Spaniens största familjeägda vinfirma med en årsproduktion som vida överstiger hela den svenska vinkonsumtionen. Allt vin kan numera jäsas under temperaturkontroll i rostfria tankar, en förutsättning för att skapa fräscha och fruktiga viner i det varma klimatet. Felix Solis har idag över 45 000 ekfat för lagring av sina bättre viner. Eftersom kostnaderna för areal och druvor i området är lägre än i exempelvis Rioja, kan Felix Solis leverera kvalitetsviner till mycket konkurrenskraftiga priser.

Vinet: Viña Albali Rosado framställs av selekterade Tempranillo-druvor, lokalt kallad Cencibel. Denna druvsort har anpassat sig till värmen i södra Europa genom att utveckla ett mörkt, tjockt skal som skyddar frukten från uttorkning. Det resulterar i en druva med mycket färg och fruktighet. För att framställa Viña Albali Rosado får musten från dessa druvor macerera med skalen i cirka 12 timmar, vilket ger vinet dess lockande färg och fina fruktighet. Därefter jäses vinet på ståltankar under kontrollerad temperatur innan det tappas.

Karaktär: Vinet har en attraktiv, klarröd färg. Doften är blommig med toner av röda frukter. Smaken är fräsch och fruktig med mild syra och en angenäm eftersmak.

Serveras Vid: 8-10° till fiskrätter, kycklingrätter eller sallader. Prova till en klassisk sallad Niçoise.

Lagring: Vinet är gjort för att drickas ungt och bör konsumeras under året efter skörden.
Kommentarer