Moscatel de Setúbal - 2003

STARKVIN 17%
The WineAgency Sweden AB
Skapades 2010-05-03 av iglaset
Betyg
1 3 0.0
Senaste betygen
Cryss
2010-08-28 8
Mike
2008-08-26 9
Årgångar
2003
2006
2007
Setúbal Moscatel är ett dessertvin producerat I Portugal på Setúbalhalvön söder om Lissabon, en region som fick DOC-status 1907. Vinrankorna växer på en kalkstendominerad jordmån. Klimatet är medelhavsinspirerat. Precis som på andra ställen har mikroklimatet en stark inverkan på växtsäsongen med sina fuktiga nätter och dimma som kommer från floden Tagus under den sista mognadsperioden

Producent: José Maria da Fonseca
Producenten: Ett av de genom åren mest populära vinerna på den svenska marknaden är portugisiska Periquita. Det produceras av José Maria da Fonseca, ett företag som fått sitt namn efter den man som grundade det 1834. Det är alltjämt i samma familjs ägo. Periquita är idag det äldsta portugisiska bordsvinet. Det började produceras 1850 och har funnits i Sverige sedan 1970-talet. Sedan några år finns det även i en vit version. José Maria da Fonseca producerar även en mängd andra viner- röda kvalitetsviner och ädelsöta viner från Moscatel de Setúbal. Vinerna tillverkas i Portugals största vineri, en anläggning som färdigställdes 1999 och som kan producera 6,5 miljoner liter vin i en toppmodern anläggning.
Vinifikation: Jäsningen avstannas genom tillsats av brandy. Skalkontakt sker i 3 månader.
Lagring: Lagras på gamla ekfat.
Information: Setúbal Moscatel är ett dessertvin producerat I Portugal på Setúbalhalvön söder om Lissabon, en region som fick DOC-status 1907.
Vinrankorna växer på en kalkstendominerad jordmån. Klimatet är medelhavsinspirerat. Precis som på andra ställen har mikroklimatet en stark inverkan på växtsäsongen med sina fuktiga nätter och dimma som kommer från floden Tagus under den sista mognadsperioden.
Vinets karaktär: Stor, druvtypisk, lätt aromatisk doft med inslag av apelsinskal, torkade aprikoser, nötter och bränt socker. Smakrikt, fruktigt vin med inslag av torkade aprikoser, nötter och honung.
Passar till: Serveras som aperitif vid 10ºC eller till desserter vid 16ºC, gärna till smakrika desserter gjorda på choklad och/eller nötter.
Alkoholhalt: 17%
Totalsyra: 4,26 g/l
Restsocker: 140 g/l g/l
Ursprung: Setúbal
Jordmån: Lera och kalksten
Vinmakare: Domingos Soares Franco
Druvor: 100% Moscatel de Setúbal
Förslutning: Naturkork
Cryss
2010-08-28 8

Mike
2008-08-26 9

Kommentarer