Gamela Torrontes - 2007

VITA VINER 13%
Domaine Wines
Skapades 2007-08-16 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Ursprung
Cafayate Argentina
Druva
Torrontés
Senaste betygen
JonasP
2007-08-15 7
Vitt vin från Argentina, San Rafael, Mendoza
Området: Argentina är det femte största landet i världen vad gäller vinproduktion. 12,5 miljoner hektoliter producerades år 2 000. Mendoza är det klart största distriktet och utgör hela 70% av landets totala produktion. Här produceras och buteljeras vinet Gamela Torrontés. Druvorna kommer från vingårdar i det högt belägna Cafayate, där man hittar en del av Felix Lavaques vingårdar och vinanläggningar. I Argentina hittar vi de högst belägna vingårdarna i världen, de kan ligga på ända upp till 3 000 meters höjd. Det är i de högst belägna vingårdarna som exempelvis druvsorten torrontés är planterat.
Producenten: Felix Lavaque är ett familjeägt företag som verkat i 150 år. De äger sammanlagt 360 hektar vingårdar i Cafayate som tillhör det nordliga distriktet Salta. Produktionen per år uppgår till hela 3,1 miljoner liter. De har tappningsanläggningar i Mendoza, San Rafael och kontor i Buenos Aires. Vinet Gamela Torrontés är gjort på 100% torrontés. Torrontés är verkligen Argentinas stolthet vad gäller gröna vindruvor. Sin mycket uttrycksfulla och aromatiska ton kommer från druvans egna egenskaper förstärkt av växplatsen – de väldigt högt belägna vingårdarna som drar ut på mognadsprocessen. Det svala klimatet här ger mycket distinkt blommig karaktär med bra syra. Jordmånen är sandiga jordar. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Druvorna avstjälkas och pressas varsamt. Kallmacerering sker i 5 dagar och sedan tillförs utvald jäst och vinet får jäsa vid en temperatur av 15-17 grader. Kylstabilisering, filtrering och buteljering tar sedan vid.
Karaktär: Vinet har ljusgul, klar färg. Mycket stor tydlig aromatisk, blommig karaktär med inslag av citrus. Smakrikt vin med smak av grape och fläder och en frisk syra. God lång eftersmak.
Serveras: Vinet serveras med fördel ganska kallt. Runt 8 grader är en lagom temperatur. Fungerar utmärkt som apéritif och passar perfekt till en saffranssmakande fisk- och skaldjurssoppa.
Lagring: Vinet dricks med fördel ungt men går att spara ett till två år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 59 Kr 9796001 Beställning
JonasP
2007-08-15 7

Kommentarer