Shotfire Barossa Quartage - 2006

RÖDA VINER 14.5%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2010-03-02 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2006
2009
Karaktär: Mörk tät röd färg med doft av plommon och söta kryddor som kardemumma och kanel. Smaken är generöst fruktig och kryddig med inslag av mörk choklad, blåa bär, plommon och lakrits. Lång och komplex eftersmak.
Passar till: Rätter av nöt och fläskkött, gärna till en mustig gryta med grönsaker och lök. Gott även till kryddstarka korvar eller en lätt lagrad ost.
Kvalitetsfaktorer: Östra Barossa tillhör ett av Australiens svalaste distrikt med milda somrar och kalla, regniga vintrar. Thorn Clarke verkar främst i Eden Valley, den svalare delen i östra Barossa. Vingårdarna ligger på mellan 390 och 500 meters höjd vilket ger en svalare medeltemperatur än i övriga Barossa och en längre mognadsperiod åt druvorna. Vinet lagras mellan 14-16 månader i 80% nya amerikanska och 20% franska stora fat som använts någon enstaka gång. Årgång 2005 var ett bra vinår med en mild vår och mognadssäsong följt av en varm sommar vilket gav druvorna optimal mognad. “Quartage” syftar till tanken om att enbart använda 4 klassiska Bordeauxdruvor till vinet. Det visade sig dock att vinhusets Malbec var så pass bra och gav ett mycket gott resultat till blandningen, varför man valde 5 druvor till Shotfire Ridge Quartage.
Kort om: Thorn Clarke är ett mycket kvalitetsfokuserat familjeföretag i sjätte generationen i Barossa. Idag drivs företaget av Sam Clarke tillsammans med hans mamma Cheryl och syster Nicole. Tack vare sina moderna bevattningsanläggningar odlar man vin på helt unika lägen i Barossa som de senaste åren även fått stor uppmärksamhet utanför landet, bl.a. av Robert Parker och Wine Spectator.

Första vinet för Thorn-Clarke släpptes 2002, men släkten har varit involverad i Barossas vinindustri sedan 1870-talet. Företaget var då även framgångsrikt med sin guldgrävarverksamhet “Barossa Goldfields”.
Kommentarer