Franck Bonville Grand Cru Millésime - 2002

MOUSSERANDE VINER 12.5%
Vinovativa
Skapades 2007-12-02 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Franck Bonville Grand Cru Millésime är namnet på firmans årgångsbetecknade champagner. Dessa finns i olika utföranden och i dagsläget säljer Vinovativa årgångarna 1993, 1998, 2000 och 2002.

Samtliga druvor är givetvis Grand Cru betecknade och kommer enbart från de egna odlingarna. Avize står för huvuddelen, grannbyarna Cramant och Oger för resten. Vinmakaren Olivier Bonville gillar Avize för byns flörtiga chardonnayaromer, men han påtalar också vikten av de andra byarna som ger cuvéen dess komplexitet.

Franck Bonville pressar druvorna mycket försiktigt och därför blir druvornas egen karaktär väldigt framträdande. Nya årgången 2002 ser ut att kunna konkurrera med Oliviers lysande debutårgång 1996 i fråga om kvalitet, balans och lagringspotential.

Vinet är idagsläget stramt och elegant men bakom de ungdomligt strama syrorna finns en fint koncentrerad Granny Smith fruktighet. Servera som en lyxig apéritif inom 2-3 år eller vänta på att mineralerna tar plats när vinet mognar.

Franck Bonville Grand Cru Millésime 2002 är en mycket bra årgångschampagne som inte gör någon besviken!

Druvor: 100% Chardonnay
Klassificering: Champagne Grand Cru AOC
Geografi: Bonvilles vingårdar ligger i Côtes de Blancs i de södra delarna av Champagne.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Medelfyllig smak med ungdomliga aromer av gröna äpplen, lime och röd grapefrukt. Fin koncentration av frukt och läckert balanserad, syrafrisk eftersmak där mineralerna kommer krypande. En excellent årgångsskumpa att spara många år.
Passar till: Apéritif eller lättare fisk- och skaldjurrätter, t.ex. Ångad gös med vitvinssås och blancherad sparris.
Serveringstemperatur: 8 grader
Total produktion: 18.000 flaskor
Planterades: 1936-1990
Jordmån: Krita
Altitud: ca 150 m.ö.h.
Antal rankor per hektar: 7.000
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 800 gram per ranka
Framställning: Mycket försiktig pressning följt av jäsning i rostfria ståltankar där även malolaktisk jäsning sker. Blandas och buteljeras på våren efter skörd. Lagring på jästfällningen under 4 år innan Degorgering.
Lagring: 0-10+ år
Socker: 8,5 g/l
Syra: 5,3 g/l
Övrigt: I syfte att värna om miljön praktiseras ”lutte raisonnée, vilket innebär att man i möjligaste mån undviker kemikalier och bekämpningsmedel.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 239 Kr 9932601 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer