Chablis - 2007

VITA VINER 12.5%
Vinovativa
Skapades 2009-11-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Frankrike Chablis
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
2004
2007
2008
Bernard Legland grundade Domaine des Marronniers för 30 år sedan. Firman ligger i Prèhy i de södra delarna av distriktet och producerar vin från fyra olika appellationer; Bourgogne Chardonnay, Petit Chablis, Chablis och Chablis 1er Cru.

Vingårdarna är planterade med 5.500 rankor per hektar. Druvorna pressas pneumatiskt och musten jäser försiktigt i ståltankar. Samtliga viner jäser vid 20˚C, genomgår malolaktisk jäsning och har fin druv- och regiontypicitet.

Legland gör viner som bör konsumeras unga även om kvaliteten är hög nog att klara några års lagring. Inom appellationen Chablis äger Legland 12 hektar vilket ger huvuddelen av firmans produktion.

Från nya toppårgången 2006 har Bernard producerat en storartad Chablis som kombinerar årgångens fantastiska fräschör med rik fruktighet. Eftersom Bernard kör full malolaktisk jäsning i sina viner blir hans viner som allra bäst då syranivåerna är litet högre, och 2006 var ett sådant år.

2005 räknas redan som ett klassiskt år i regionen och många anser att Marronniers har producerat ett av appellationens bästa viner. Löjligt bra Chablis!

Druvor: 100% Chardonnay
Klassificering: Chablis AOC
Geografi: Prehy ligger i de södra delarna av Chablis.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Mycket fruktig chardonnaykaraktär med drag av honung och tropisk frukt. Mineralstinn, lång smak med stor druvtypicitet.
Passar till: Eleganta, smakrika fisk- och skaldjursrätter
Serveringstemperatur: 10°C
Total produktion: 40.000 flaskor
Planterades: 1976
Jordmån: Kalkrik lerjord
Altitud: 40 m.ö.h.
Antal rankor per hektar: 5.500
Skörd: För hand i mitten av oktober.
Skördeuttag: 1,3 kg/ranka
Framställning: Musten jäser i rostfria ståltankar och lagras under minst 1 år innan buteljering.
Lagring: 0-3 år
Socker: 2,9 g/l
Syra: 5,3 g/l
Kommentarer