Finca de Altura Torrontés - 2007

VITA VINER 13.5%
Domaine
Skapades 2008-04-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Cafayate Argentina
Druva
Torrontés
Senaste betygen
Området: Cafayate ligger i den nordliga provinsen Salta. Vingårdarna är ofta belägna på hög höjd, ända upp till 2-3000 meter. Här är skördarna mindre men ofta av mycket hög kvalitet.
Producenten: Familjeföretaget Felix Lavaqué som varit verksamma i 150 år, har ett vineri i provinsen Salta, i området Cafayate (Finca el Recreo) och två vinerier i San Rafael (Bodegas Lavaqué och det nyligen uppköpta Suter). Lavaqué är mycket stora på den inhemska marknaden, men sedan 2005 har man också satsat stort på export.
Vinet: Finca de Altura Torrontés är gjort på 100 % torrontés. Torrontés är verkligen Argentinas stolthet vad gäller gröna vindruvor. Sin mycket uttrycksfulla och aromatiska ton kommer från druvans egna egenskaper förstärkta av växplatsen – de högt belägna vingårdarna som drar ut på mognadsprocessen. Finca de Altura är dessutom en specifikt utvald vingård med sandiga jordar. Det svala klimatet här ger en mycket distinkt blommig karaktär med bra syra. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Druvorna avstjälkas och pressas varsamt. Kallmacerering sker i 5 dagar och sedan tillförs utvald jäst och vinet får jäsa vid en temperatur av 15-17 grader. Kylstabilisering, filtrering och buteljering tar sedan vid.
Karaktär: Vinet har en ljusgul, klar färg. Mycket stor tydlig, nyansrik, aromatisk och blommig karaktär med inslag av citrus. Smakrikt vin med bra koncentration och balans. Fin syra med smak av grape och fläder. God lång eftersmak.
Serveras: Vinet serveras med fördel ganska kallt – runt 8° är en lagom temperatur. Fungerar utmärkt som apéritif och passar perfekt till en saffranssmakande fisk- och skaldjurssoppa.
Lagring: Vinner inte på lagring.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 67 Kr 9912601 Beställning
Kommentarer