De Martino Gran Familia Cabernet Sauvignon - 2004

RÖDA VINER 13.5%
Domaine
Skapades 2008-04-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Maipo Chile
Druva
Cabernet Sauvignon
Senaste betygen
Området: Berömda Maipo Valley ligger i centrala Chile, strax öster om Santiago. Chile har av många ansetts som vinodlarens paradis. Stabilt klimat med varma dagar och svala nätter, lämplig jordmån samt frånvaron av vinlusen, phylloxera vastratix, är de främsta anledningarna. Tidigare har de höga förväntningarna inte alltid uppfyllts, oftast beroende på för höga skördeuttag eller undermålig vinifiering. Nu talas det dock om »andra vågen« från Chile. Vinerna uppvisar hög kvalitet i förhållande till priset, med stora exportframgångar som följd – inte minst här i Sverige.
Producenten: De Martino är en av Chiles få kvarvarande familjeägda vinfirmor, som nu drivs av tredje generationen de Martino. Familjen kom från Italien för över 60 år sedan och har sedan dess framgångsrikt bedrivit vinframställning i Maipodalen. Idag äger företaget över 300 hektar förstklassiga vingårdar och räknas som ett av de modernaste och mest välutrustade i Chile. En stor andel av vingårdarna odlas numera med ekologiska metoder, och ett stort miljöengagemang präglar firman. Både franska och amerikanska ekfat används vid lagringen av firmans Reserva-viner.
Vinet: Gran Familia Cabernet Sauvignon är firmans prestigevin. Det har två gånger blivit utsett till Chiles bästa premiumvin i Guida Vinos de Chile. Druvorna tas från en vingård i Maipodalen där cabernetstockarna är 40 år gamla. Jordmånen är mager och väldrenerad, med mycket grus och sand. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. En mycket noggrann selektering görs innan det är dags för avstjälkning och krossning. Därefter startar jäsningen med hjälp av den naturliga jästen i små tankar. Efter jäsningen sker en macerering med skalen ytterligare en vecka. Därefter får vinet ligga i 18 månader på franska (Seguin Moreau) ekfat.
Karaktär: Vinet har en djup mycket mörk röd färg. Stor komplex doft med mycket frukt och koncentration. Toner av viol, mogen frukt ceder och en rostad ton finns där. Mycket fylligt koncentrerat och smakrikt. Strävt och friskt med inslag av mörka bär ceder och rostat kaffe. Balanserad lång eftersmak.
Serveras: Serveras vid 18°C. passar utmärkt till både nöt och vilt.
Lagring: God nu, men blir bättre med ett par års lagring.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 179 Kr 9877801 Beställning
Kommentarer