Cline Syrah - 2006

RÖDA VINER 14%
VinUnic
Skapades 2008-03-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Sonoma County USA
Druva
Merlot Syrah
Senaste betygen
Årgångar
2006
2007
2008
Spännande viner på zinfandel och Rhônedalens druvor
Bröderna Fred och Matt Cline driver tillsammans det vinföretag, som intar en ledande plats bland ”The Rhône Rangers”. Det är en grupp kaliforniska odlare som specialiserat sig på att odla profildruvorna från franska Rhônedalen. Vitvinsdruvorna är viognier, marsanne och roussanne och de röda är mourvedre (eller mataro som den också kallas), syrah, grenache och cinsault.

Bröderna Cline har dessutom en framskjuten plats bland de främsta zinfandelodlarna i Kalifornien. Fred Cline skaffade sig kunskaper om vinodling under sin barndoms somrar, då han var hos sin morfar på dennes vineri. 1982 dog morfar och Fred ärvde vineriet, som han emellertid sålde. Pengarna han fick använde han till att starta eget i Oakley. Fyra år senare avslutade lillebror Matt sina studier – bland annat hade han läst enologi vid UC Davis – och gick in i firman.

1991 byggdes ett nytt vineri i Carneros i södra delen av Sonoma-dalen.
I Sverige är det främst deras zinfandel, som den stora vinpubliken upptäckt.
Matt Cline är en innovativ vinpersonlighet och hans infall leder ofta till spännande viner som ligger lite vid sidan om den kaliforniska huvudfåran. Ett sådant vin är den Ancient Vines Mourvèdre, som görs på druvor från mycket gamla stockar – ett underbart smakrikt vin, laddat med kryddor och söt mourvèdrefrukt.

Vinifikation: Efter avstjälkning och krossning jäste vinet vid medelhög temperatur i ståltankar med odlade jäststammar. Överpumpning skedde 2-3 gånger per dag.
Lagring: Vinet har lagrats på hårt rostade franska ekfat.
Vinets karaktär: Vinet är mörkt blåröd i färgen. Doften är stor, med tydlig rostad fatkaraktär och med inslag av mörka bär och svartpeppar. Vinet är smakrikt, aningen syltigt med tydlig rostad fatkaraktär, med inslag av bigarrå, peppar och vanilj.
Passar till: Grillad lax med sauterade grönsaker på pastabädd
Alkoholhalt: 14%
Totalsyra: 0,65 g/l
Restsocker: 0,3 g/l
Ursprung: Sonoma County
Vingårdar: Lazy C, Lazy P och Carneros
Jordmån: Väldränerade sandblandad lera
Skörd: 3-26 oktober
Skördeuttag: 52 hl/ha
Vinmakare: Charles Tsegeletos
Druvor: 86% Syrah, 14% Merlot
Förslutning: Skruvkork
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 69 Kr 9896601 Beställning
Kommentarer