Betyg
5
Senaste betygen
fredriklun
2012-10-10Slint
2012-09-23Mejja
2012-01-05Grude
2011-11-03gruntkiller
2011-10-29
Karaktär: Fruktigt och fräscht som ungt med syror och tanniner för ett långt liv, en syntes av ungdom och mognad med varm, god frukt mot mörka körsbär och tydlig fatlagring.
Lagras: Lite beroende på årgång, riktigt bra kan ligga i 10-15 år.
Passar till: Mörkt kött och vilt, ostar med karaktär, dock inte för kraftiga grönmögelostar.
Mer om Masi Campofiorin: 2004 firade detta populära vin 40 år på marknaden, då 1964 var första årgången av Campofiorin, Blomsterängen. Valpolicella på den tiden var inte precis känt för sin kraft och koncentration, det var däremot Amarone känt för, redan då. Guido och hans son Sandro Boscaini hade sina tankar om detta gap mellan svart och vitt och experimenterade fram den metod som de döpte till Ripasso och som gav resultatet Campofiorin. Metoden att jäsa en andra gång har funnits länge som rigoverno eller rifermentazione. Från början lät man en halvårsgammal Valpolicella få en andra duvning på draven av nyss jäst Recioto, ett förstadium till Amarone. Resultatet blev bra men med tydliga oxidativa toner och sedan 1990 låter man den andra jäsningen ske med hjälp av torkade druvor som skulle blivit Amarone om de fått vara kvar. Vinet lagras sedan 18 månader på stora fusto veronese samt en liten del på barrique. Efter ca två och ett halvt år kommer vinet ut till oss att njuta av det. Nu måste man inte dricka upp sin Campofiorin när den kommer ut, den håller lätt till sin 10-årsdag och i vissa fall dubbelt så länge.
Lagras: Lite beroende på årgång, riktigt bra kan ligga i 10-15 år.
Passar till: Mörkt kött och vilt, ostar med karaktär, dock inte för kraftiga grönmögelostar.
Mer om Masi Campofiorin: 2004 firade detta populära vin 40 år på marknaden, då 1964 var första årgången av Campofiorin, Blomsterängen. Valpolicella på den tiden var inte precis känt för sin kraft och koncentration, det var däremot Amarone känt för, redan då. Guido och hans son Sandro Boscaini hade sina tankar om detta gap mellan svart och vitt och experimenterade fram den metod som de döpte till Ripasso och som gav resultatet Campofiorin. Metoden att jäsa en andra gång har funnits länge som rigoverno eller rifermentazione. Från början lät man en halvårsgammal Valpolicella få en andra duvning på draven av nyss jäst Recioto, ett förstadium till Amarone. Resultatet blev bra men med tydliga oxidativa toner och sedan 1990 låter man den andra jäsningen ske med hjälp av torkade druvor som skulle blivit Amarone om de fått vara kvar. Vinet lagras sedan 18 månader på stora fusto veronese samt en liten del på barrique. Efter ca två och ett halvt år kommer vinet ut till oss att njuta av det. Nu måste man inte dricka upp sin Campofiorin när den kommer ut, den håller lätt till sin 10-årsdag och i vissa fall dubbelt så länge.
Kommentarer
lunken
Stefan Hill
laphroaig4me
carpedia
soder