Stoneleigh Sauvignon Blanc - 2006
VITA VINER 13%
Pernod & Ricard Sweden
Skapades
2008-02-18
av
iglaset
Betyg
2
Senaste betygen
chuck
2015-08-12systematica
2014-04-30joar
2012-08-06gokarlss
2011-07-02henlarsson
2010-11-11
Årgång: 2006. Efter en varm vår och mild sommar skördades druvorna rekordtidigt för Marlborough, redan i början av mars. Skörden var större än 2005, men fortfarande mindre än 2004. Druvorna hade fantastisk fruktkoncentration, frisk syra och en tydlig påverkan av sin terroir. ”Vädret var på vår sida och detta årets frukt är något av det renaste jag någonsin sett och smaken är enastående.” Andrew Naylor vinodlare.
Vinberedning: De mogna, smakrika druvorna plockades i Rapaura, på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley från mitten av april. Frukten har hanterats försiktigt och har sedan kalljästs, vilket ger en mer utdragen jäsningstid. Detta bidrar till ett mer smakrikt vin. Därefter följer en kort tid på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar.
Färg: Ljust gul med gröna reflexer.
Doft: Stor doft med inslag av passionsfrukt, kiwi, svartvinbärsblad och krusbär.
Smak: Torr, ungdomligt frisk, druvtypisk smak med inslag av sparris, svartvinbärsblad och krusbär.
Serveringstemp: ca 10-12°C.
Hållbarhet: Vinner ej på lagring.
Vin och mat: Den friska syran i vinet passar bra till naturella skaldjur, pocherade fiskrätter samt syrlig ost som chevre/getost!
Producent: Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Området blev tidigt planterat med druvan sauvignon blanc som visade sig trivas utmärkt i det tempererade klimatet. Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den karga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost. Sauvignon blanc är idag Nya Zeelands mest odlade druva.
Vinberedning: De mogna, smakrika druvorna plockades i Rapaura, på den norra sidan av Marlboroughs Wairau Valley från mitten av april. Frukten har hanterats försiktigt och har sedan kalljästs, vilket ger en mer utdragen jäsningstid. Detta bidrar till ett mer smakrikt vin. Därefter följer en kort tid på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar.
Färg: Ljust gul med gröna reflexer.
Doft: Stor doft med inslag av passionsfrukt, kiwi, svartvinbärsblad och krusbär.
Smak: Torr, ungdomligt frisk, druvtypisk smak med inslag av sparris, svartvinbärsblad och krusbär.
Serveringstemp: ca 10-12°C.
Hållbarhet: Vinner ej på lagring.
Vin och mat: Den friska syran i vinet passar bra till naturella skaldjur, pocherade fiskrätter samt syrlig ost som chevre/getost!
Producent: Stoneleigh Vineyards ligger i området Marlborough på den nordligaste spetsen av Nya Zeelands sydö. Detta kultområde i vinvärlden började man först 1973 att plantera vinrankor. Området blev tidigt planterat med druvan sauvignon blanc som visade sig trivas utmärkt i det tempererade klimatet. Kombinationen med flest antal soltimmar på Nya Zeeland, 2400 per år, plus den karga jordmånen ger mycket gynnsamma vinodlingsförutsättningar. De stora stenarna som täcker marken ger en bra dränering och fungerar som värmestabilisatorer under de kalla nätterna då stenarna behåller värmen från dagens solljus och skyddar mot eventuell frost. Sauvignon blanc är idag Nya Zeelands mest odlade druva.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
750 ml | 99 Kr | 631101 | Ordinarie |
Kommentarer
Bulldog76
Cmart