Errazuriz Wild Ferment Chardonnay - 2007

VITA VINER 13.5%
Philipson & Söderberg
Skapades 2008-08-04 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Casablanca Chile
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
2007
2009
Ursprung: Chile - Casablanca - Casablanca
Karaktär: Klart ljust gyllene färg. Stor doft mot tropisk frukt som mango, ananas och rostade toner av vanilj från nya ekfat. Stor och generös smak med tydlig fruktighet av citrus och mango och lätt rostad lång rik eftersmak.
Druvor: Chardonnay
Lagras: Kan lagras till sin femårsdag.
Passar till: Kraftigare fiskrätter, ugnstekt kyckling med citron, limemarinerad grisnacke som stekts sakta ugnen, eller senapspanerad sej, kolja eller torsk med dillstekt potatis och Rydbergssenap. Suverän till Pata Negra-skinka!
Mer om Errazuriz Chardonnay Wild Ferment (lanseras 1 augusti): Errazuriz har gjort vin i dessa trakter sedan 1870 men just denna vingård La Escultura är ganska ny, stockarna till detta vin planterades 1997. Just dessa chardonnaydruvor växer ca 30 km från det kalla Stilla Havet i Casablanca Valley, som anses vara ett av landets bästa lägen för vita viner. Vädermässigt var både 2006 och 2007 svala årgångar med lägre temperatur än snittet de senaste sex åren, vilket gynnar naturliga aromer och ger vinet ganska hög syra. Wild Ferment betyder naturlig jäst och Francisco Baettig har alltså bara använt druvans egen naturliga jäst.
Vinifikation: Kall jäsning vid 14 – 20*, ca 70% av vinet har fått malolaktisk jäsning, lagring ”sur-lie” i tio månader på franska fat (17% nya). Ingen filtrering men däremot kylstabilisering i fyra veckor vid -3* före buteljering.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 159 Kr 9847901 Beställning
Kommentarer