Carmen Chardonnay - 2010

VITA VINER 14%
Vinunic
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Ursprung
Valle Central Chile
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
downtown
2008-04-10 5
Mike
2007-07-09 5
Ursprung: Maipo Valley
jordmån: Näringsfattig jord med bra dränering.
Skörd: Druvorna handplockades.
Vinmakare: M. del Pilar González
Druvor: 100% Chardonnay
Förslutning: Syntetkork
Producent: Viña Carmen

Toppbetyg för Carmen

Carmen har flera gånger utsetts till ”Top Winery of the Year” i ”Wine & Spirits Yearbook” och ett av deras viner har en gång fått toppbetyget fem stjärnor i Decanter och 95 poäng (av 100 möjliga) i Wine Spectator.

Carmen är Chiles äldsta vinnamn – vineriet grundades redan 1850 – men det var inte förrän på början av 1990-talet som den moderna storhetstiden började. Mediamogulen och industrimannen Ricardo Claro hade 1985 köpt egendomen, och sju år senare anställde han vinmakaren Alvaro Espinoza och byggde ett helt nytt, hypermodernt vineri i Buin vid Andernas fot. Espinozas vinfilosofi byggde på ekologiska principer och hans efterträdare, María Pilar González, arbetar vidare på samma grund. Hon har dessutom hjälp av en fransk konsult, Christian Lesomert, med ett förflutet på Château d’Yquem och Château Latour. Carmen har en otrolig produktbredd: chardonnay, sauvignon blanc, gewurztraminer, cabernet sauvignon, merlot, carmenère, petite sirah, pinot noir och syrah– som endruvsviner eller i blandningar. Dessutom en serie viner från organiska vingårdar. Det har gett mängder av medaljer och utmärkelser.

Vinifikation: Druvorna till detta vin är hämtade från tio år gamla stockar, planterade i tre olika regioner belägna i Valle Central; 65% har sitt ursprung i Maipo, 15% kommer från Rapeldalen och 25% från Casablanca Valley. 75% av juicen har fått jäsa på ståltank, och de resterande 25% på amerikansa ekfat. Efter avslutad jäsning, har vinet legat fem månader på sin jästfällning.
Lagring: Efter avslutad jäsning, har vinet legat fem månader på sin jästfällning.
Vinets karaktär: Intensiv gulgrön färg, med fyllig doft av ananas, melon, päron och citrus. Smaken är fruktig och fyllig, välbalanserad och med lång, frisk eftersmak.
Passar till: Friskt vin med tropiskfrukt som passar bra som aptitretare eller till fräsch mat som grillad fisk eller fågel med en pastasallad med örter, pinjenötter och lite bacon. Vinet passar bra till att friska till de kladdiga rörorna med räkor eller kräftstjärtar och lyfter en god skaldjurssoppa till oanade höjder.
+ Crème fraiche baserade röror, såser och soppor.
- Söta marinader och söta såser.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 79 Kr 662301 Ordinarie
375 ml 36 Kr 662302 Ordinarie
downtown
2008-04-10 5

Mike
2007-07-09 5

Kommentarer