Macallan Fine Oak Masters' Edition

SPRIT 42.8%
Maxxium
Skapades 2008-12-07 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Ursprung
Speyside
Tillverkningssätt
Single Malt
Stil
Whisky
Senaste betygen
chuck
2015-08-12 9
eriked
2011-03-27 8
Ett begränsat antal – de sista flaskorna av The Macallan Masters Edition släpps på Systembolaget den 1 december. The Macallan’s egen Master of Wood, George Espie, har noggrant handplockat de allra bästa faten till denna single malt som består av whisky upp till 18 år.

Den exakta stilen och balansen som är omisskännliga för The Macallan finns i denna unika buteljering som under åren fått åtskilliga utmärkelser. Masters’ Edition är skapad för att erkänna och fira alla Masters som varit delaktiga i det krävande hantverket att framställa en The Macallan alltsedan 1824 då destilleriet blev lagligt licensierat för tillverkning av whisky. Med en alkoholhalt på 42,8% har man bibehållit de karaktäristiska smakerna från de exceptionella ekfaten. I smaken kan man förnimma vanilj, citrus, milda äpplen och kanel och avslutningen är behagligt söt och kryddig med inslag av mörk choklad.

The Macallan anses av många whiskykännare världen över som den främsta maltwhiskyn av alla. Det finns skäl att anta att det har gjorts whisky på samma ställe där destilleriet nu ligger, i hjärtat av Speyside, sedan slutet på 1700-talet. Den första Macallan-destillerade whiskyn kan härledas till 1824. Roderick Kemp övertog kontrollen 1892 och även om företaget börsintroducerades på 1960-talet är familjen Kemp fortfarande i stor utsträckning involverad i bolaget. I takt med de framgångar denna prestigewhisky haft, har Macallans produktionsresurser utökats efterhand. De flesta destillerier har i dag frångått lagringen på sherryfat som är en mycket kostsam hantering - Macallan har dock fortsatt med denna tradition, men 2004 utökade man sitt sortiment med Fine oak serien.

The Macallan Fine Oak är ”triple cask matured” vilket innebär att whiskyn lagras på en kombination av tre olika fattyper: spanska sherryfat, amerikanska bourbonfat och amerikanska sherryfat. Detta ger en något lättare och torrare whisky än den helt sherryfatslagrade varianten. Den hårda fatpolicy som genomsyrar produktionen på destilleriet tillämpas även på denna serie och resultatet av Fine Oak visar att storheten hos The Macallan inte enbart kan förklaras med lagring på sherryfat.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
700 ml 559 Kr 1037601 Beställning
chuck
2015-08-12 9

eriked
2011-03-27 8

Kommentarer