Baladin Xyauyù Etichetta Oro (Golden Label)

ÖL 14%
Enjoy Wine & Spirits AB
Skapades 2009-07-31 av iglaset
Betyg
2 8 0.0
Senaste betygen
Bayern
2014-04-20 10
Casa
2014-04-19 9
Getingen
2013-12-25 9
Henke_H1978
2013-06-01 10
Divko
2013-05-27 9
A beer brewed and matured to 13.5% ABV going to 14.5% in next productions
Malts: Pilsner Durst, aromatic Dingemans, caramunich 140 Dingemans
Hops: Hallertau Hernsbrucker, Spalt Select and East Kent Golding
Brewing process: the wort is hyperconcentrated then boiled for two hous and half. Primary fermentation for 25 in steel vessels. Then after a sterile filtration (to eliminate primary yeast strains) the beer is transferred to a steel vessel with transparent membrane and a "oxygen hat". After several tasting from 6 to 24 months later (it depends on the oxidation velocity, very inconsistent!) the brewer decides when it's time to bottle in 50cl. champagne shape bottles with good quality cork. The production is very limited. Three productions brewed during two years will be available from October 2006.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 199 Kr 1101701 Beställning
500 ml 228 Kr 1153701 Beställning
Bayern
2014-04-20 10

Casa
2014-04-19 9

Getingen
2013-12-25 9

Henke_H1978
2013-06-01 10

Divko
2013-05-27 9

andersand
2010-03-24 8

Andrenalin
2009-09-25 9

Gunnar H
2009-01-06 9

Kommentarer
Casa
Har ändrat namn på denna då det finns flera versioner. Teo Musso produces three versions Gold, Silver & Copper label which differ from each other in terms of degree of oxidation allowed and fruity perfumery aromas created. Teo’s objective is to allow Xyauyu to perfectly oxidize during the aging proces of 2.5 years {oxidation plays a critical role in aging port, sherry, as well as our vintage beers - too much oxidation will ruin the liquid - too little will not optimize the change in flavor / aroma during the aging process} .Here’s how Teo’s system works: Xyauyu is transfered to a steel vessel with transparent membrane and a "oxygen hat". After several tastings during the 2.5 year aging process Teo decides when it’s time to bottle (it all depends upon the oxidation velocity). This golden beer reminds of an enjoyable Madera or an intriguing Chateau Chalon of the French Jura. Editor’s note: the label says also "Riserva Teo Musso" and the vintage (year).
9
Divko
Från systembolagets förhandsprovning 23/05/13. Wow, vilken munkänsla. Det här är massage för munnen! Men vi backar lite.. Jag tänker tillbax på när Baladin Lune kom, som har samma typ av förpackning/pris/stil. Hypen var stor, och mina förväntningar skyhöga. Men jag blev besviken (tyckte inte alls att den smakade som förväntat) och satte en låg 6a. Så nu när Xyauyù skulle komma var jag skeptisk. För utöver de nämnda har jag bara druckit super bitter från Baladin, och den imponerade inte heller. Till Xyauyù då, som jag har svårt att beskriva, då upplevelsen var lite annorlunda för varje sipp. Helt platt, klar, mörkbrun, elegant vätska. Nyligen upphälld och kall imponerade doften inte på mig. Lite diskret syrlig, vinös/likörig. Här var jag fortfarande skeptisk, senare "öppnades" doften upp mer. Så tar jag en klunk, alkoholen nyper till men försvinner snabbt. Stor sötma som inte blir jobbig då den är så fantastiskt väl integrerad med de andra smakerna, så som karamell och mörka torkade frukter för att nämna några. Elegant avslutning med eftersmak av toffee/fudge. Helt otroligt mjuk och skön, oljig munkänsla.
9