Jacquesson Cuvée nº 733

MOUSSERANDE VINER 12%
Vinovum
Skapades 2009-04-29 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druva: Pinot Meunier 32%, Chardonnay 34%, Pinot Noir 34%
Producenten: Producent Champagnehuset Jacquesson i byn Dizy tillhör de äldsta champagnehusen av alla. Redan 1798 grundades huset och det blev snabbt känt för sin höga kvalitet. Efter många år av glömska och misskötsel såldes huset 1974 till familjen Chiquet och har sedan dess gått från klarhet till klarhet. Jacquesson tillhör klassikerna som fortfarande använder stora ekfat i produktionen. Samtidigt är man modern och sedan 1990 använder man inte köldstabilisering eller filtrering för de bästa vinerna.
Vinifikation: Standardchampagner består ju av vin från olika årgångar som blandas med målet att över åren få en så jämn kvalitet som möjligt. Så gör alla vinhusen och det är naturligtvis bra att så sker. På Jacquesson har man emellertid funderat på att ge den icke årgångsbetecknade champagnen lite mer årgångskaraktär. Det vin som fått namnet ”Cuvée 730” är just ett sådant vin och det ersätter cuvéen '728' och ’729’. Sedan 1898 har källarmästarna på Jacquesson i en speciell bok listat alla cuvéer som framställts. Cuvéerna har numrerats löpande och eftersom man gör flera olika cuvéer varje år är numreringen nu uppe i över 700. Jacquessons tillverkningsprocess är också sådan att vinet blir rent och klart utan klarning eller filtrering. Cuvée 730 är ett ovanligt torrt vin, vilket beror på att sockermängden i dosagen är lika liten som för tillverkning av kvalitén ”extra brut”. Cuvée 730 baserar sig på vinerna från årgång 2002. Detta år var väderleken näst intill idealisk för druvorna. Ingen frost eller hagel under våren eller hösten och sommaren var varm och solig med perfekt svalka under nätterna. I september regnade det sporadiskt några dagar men skörden kunde genomföras i strålande solsken. Jacquesson har odlingar i Avize, Aÿ och Dizy. 100% av druvorna kommer från grand cru- eller premier cru-lägen. I Cuvée 730 är andelen 2002-vin 60 procent. Resten är huvudsakligen reserve-vin från år 2001 och 2000 samt en skvätt från den finessrika årgång 1999, som utmärkt kompletterar den eleganta frukten i årgång 2002. Skörd: andra halvan av september 2001. Dosagen i detta vin var så låg som 5 gr/l Jäsning i tank eller fat (60%). Skalkontakt i tre månader med omrörning en gång i veckan. Totalsyra 8,0 g/l Restsötma 4,8 g/l. Vinet är buteljerat för jäsning på butelj under våren 2002.
Beskrivning: Doften elegant blommig. Extremt finessrik smak med inslag av fräsch meunierfrukt. Ett rikt vin med förförisk, vaniljkryddad frukt i eftersmaken. Ett vin med ”årgångskaraktär” och alldeles uppenbart lämpat för lagring i minst fem år.
Passar till: Aperitif, skaldjur, elegantare fiskrätter och gåslever.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 795 Kr 7740101 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer