Torrt mousserande vin, Champagne, Frankrike
Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.
Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Samtliga företagets viner är cuvéer, även företagets prestigechampagne »Grand Siecle« – något som är helt unikt i champagnevärlden. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.
Vinet: Laurent-Perrier använder sig av en extremt hög andel Chardonnay (45%) vilket i kombination med den långa lagringen på jästfällningen, tre år, ger ett mjukt och elegant vin. Pinot Noir (35%) och Pinot Meunier (20%) ger vinet kropp och fyllighet. Genom att konsekvent använda sig av druvor från de bästa lägena samt en låg dosage får man ett torrt och balanserat vin.
Karaktär: Vinet har en vacker, blekgul färg och riklig mousse. Doften är elegant, ren och frisk. Smaken är lång, mjuk och elegant.
Serveras: Vid 8-10 grader som aperitif eller matvin. Prova till skaldjur eller milda fiskrätter.
Lagring: Vinet kan drickas nu, men kan också lagras 2-3 år.
Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.
Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Samtliga företagets viner är cuvéer, även företagets prestigechampagne »Grand Siecle« – något som är helt unikt i champagnevärlden. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.
Vinet: Laurent-Perrier använder sig av en extremt hög andel Chardonnay (45%) vilket i kombination med den långa lagringen på jästfällningen, tre år, ger ett mjukt och elegant vin. Pinot Noir (35%) och Pinot Meunier (20%) ger vinet kropp och fyllighet. Genom att konsekvent använda sig av druvor från de bästa lägena samt en låg dosage får man ett torrt och balanserat vin.
Karaktär: Vinet har en vacker, blekgul färg och riklig mousse. Doften är elegant, ren och frisk. Smaken är lång, mjuk och elegant.
Serveras: Vid 8-10 grader som aperitif eller matvin. Prova till skaldjur eller milda fiskrätter.
Lagring: Vinet kan drickas nu, men kan också lagras 2-3 år.
Liknande artiklar




















Kommentarer
anders40