Betyg
3
Färg: Medelhög intensitet, gul nyans.
Doft: Stor, frisk, aromatisk och fruktig med brödigt inslag.
Smak: Medelfyllig, rik, frisk med tropisk fruktighet och smörigt inslag. Halvtorr.
Konsumtion: 0-1
Användning: Aperitif och sällskapsdryck. Skaldjur och fisk.
José Raventós var en äventyrlig ung man. Det stillsamma livet i Sant Sadurní d´Anoia år 1870 passade inte alls honom, så när han blev tillräckligt gammal gav han sig ut på resa i Europa. Resandet förde honom till Champagne, och där föddes en idé som skulle revolutionera vintillverkningen i hans hemstad.
Mousserande vin, jäst på flaska som i Champagne fast gjort på spanskt sätt med spanska druvor. Det var precis vad han skulle göra, och han avbröt omedelbart sin resa för att bege sig hem till sina föräldrar. Där började José göra sitt vin och 1872 öppnades den första flaskan cava hemma hos familjen Raventós.
Idag är Codorníu ett stort företag med en enorm vinkällare som rymmer 75 miljoner flaskor cava. Flaskorna lagras där på sin jästfällning i mellan ett till fem år, beroende på vilken karaktär man vill att vinet ska få. Alla buteljer är staplade längs väggarna i ett system av gångar djupt under markytan, och den som vill gå igenom alla gångar kan se fram emot en promenad på 30 kilometer!
Codorníu Clásico Seco har gjorts av 40 procent macabeo, 40 procent xarel-lo och 20 procent parellada. Druvorna kommer från högt belägna odlingar vid en altitud på 500-700 meter över havet. Där är klimatet svalare, vilket ger druvorna längre tid att mogna. Det ger ett fruktigare och friskare vin. Druvorna pressas i så kallade bältpressar, där man kan kontrollera trycket mycket exakt. Det ger ett optimalt uttag av högsta kvalitet av must.
Jäsningen skedde sedan i rostfria tankar vid en temperatur av 15-18 grader. Varje druvsort jästes och lagrades separat före den slutliga blandningen av cuvéen. Efter den andra jäsningen, på butelj, lagrades vinet två år på fällningen före omkorkning.
Doft: Stor, frisk, aromatisk och fruktig med brödigt inslag.
Smak: Medelfyllig, rik, frisk med tropisk fruktighet och smörigt inslag. Halvtorr.
Konsumtion: 0-1
Användning: Aperitif och sällskapsdryck. Skaldjur och fisk.
José Raventós var en äventyrlig ung man. Det stillsamma livet i Sant Sadurní d´Anoia år 1870 passade inte alls honom, så när han blev tillräckligt gammal gav han sig ut på resa i Europa. Resandet förde honom till Champagne, och där föddes en idé som skulle revolutionera vintillverkningen i hans hemstad.
Mousserande vin, jäst på flaska som i Champagne fast gjort på spanskt sätt med spanska druvor. Det var precis vad han skulle göra, och han avbröt omedelbart sin resa för att bege sig hem till sina föräldrar. Där började José göra sitt vin och 1872 öppnades den första flaskan cava hemma hos familjen Raventós.
Idag är Codorníu ett stort företag med en enorm vinkällare som rymmer 75 miljoner flaskor cava. Flaskorna lagras där på sin jästfällning i mellan ett till fem år, beroende på vilken karaktär man vill att vinet ska få. Alla buteljer är staplade längs väggarna i ett system av gångar djupt under markytan, och den som vill gå igenom alla gångar kan se fram emot en promenad på 30 kilometer!
Codorníu Clásico Seco har gjorts av 40 procent macabeo, 40 procent xarel-lo och 20 procent parellada. Druvorna kommer från högt belägna odlingar vid en altitud på 500-700 meter över havet. Där är klimatet svalare, vilket ger druvorna längre tid att mogna. Det ger ett fruktigare och friskare vin. Druvorna pressas i så kallade bältpressar, där man kan kontrollera trycket mycket exakt. Det ger ett optimalt uttag av högsta kvalitet av must.
Jäsningen skedde sedan i rostfria tankar vid en temperatur av 15-18 grader. Varje druvsort jästes och lagrades separat före den slutliga blandningen av cuvéen. Efter den andra jäsningen, på butelj, lagrades vinet två år på fällningen före omkorkning.
Kommentarer
Gibbon
nlandin
Darth Angelus