Vintry's Madeira Malvoisie

STARKVIN 18.5%
Skapades 2010-03-20 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Undefined
2007-04-17 5
Färg: Bärnsten, medelhög intensitet.
Doft: Relativt stor, eldig doft med inslag av russin, torkade äpplen, viol och mörk choklad. Lätt rökt ton.
Smak: Sött, friskt, relativt fylligt och eldigt vin i lätt knäckig stil. Smak av torkad frukt, choklad och kaffebönor.
Konsumtion: 0-2
Användning: Desserter baserade på mörk choklad, t ex en chokladmousse med passionsfrukt, parfait på fikon och dadlar, och till julgodis.

Seglatser över de sju haven.

Vintry's Madeira Malvoisise är ett karaktärsfullt dessertvin i lätt knäckig stil med toner av bland annat torkad frukt, kaffebönor och choklad. Det passar utmärkt till desserter baserade på mörk choklad som t ex chokladmousse, till nöt- och kolapaj, crème caramel, en parfait på fikon och dadlar eller till bakverk med mandel och nötter. Det är dessutom en klassiker till julgodis och nötter.

Madeira har en mycket speciell knäckig, nästan bränd karaktär, som kommer av att den genomgår en upphettningsprocess där vinet värms till 40-50C under minst tre månader. Stilen utvecklades ursprungligen under 1600-talet då fat med madeira skeppades till Indien och Amerika. Vid de långa seglatserna på ekvatoriala breddgrader värmdes vinet upp naturligt och fick just den speciella brända karaktären. Stilen blev omtyckt och för att kunna återskapa samma karaktär på hemmaplan byggdes så kallade estufas, lagringsrum för madeiratunnorna som värmdes upp med hjälp av ånga. I dag genomgår all madeira den så kallade estufagem.

Madeiras riktiga kvalitetsviner är gjorda till minst 85% på en specifik druva. Vintry's Madeira Malvoisie är gjord på druvan malvoisie, en av de fem ädla druvsorter som används för tillverkning av Madeira. Malvoisie-druvorna får mogna i solen tills de nästan blir som russin på rankan, och därför blir vinet sött och aromatiskt.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 124 Kr 788301 Ordinarie
375 ml 55 Kr 788302 Ordinarie
Undefined
2007-04-17 5

Liknande artiklar
Kommentarer