Moscatel de Setúbal - 2004

STARKVIN 18.5%
Nigab
Skapades 2009-10-05 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Ursprung
Setúbal
Druva
Muscat
Senaste betygen
Undefined
2007-04-17 9
Årgångar
1999
2004
2005
Karaktäristik:
- Medelmörk bärnstensfärg.
- Stor, komplex doft med inslag av fikon, aprikos och fat.
- Söt, mycket komplex och fyllig smak med inslag av torkade aprikoser, fat och med lång, nötig eftersmak.
Passar till: Bakverk, desserter, choklad och grönmögelost.
Lagring: Vinner inte på lagring, men håller i flera år. Öppnad flaska förvaras i kylskåp och håller 3-4 månader.
Vinet: Detta vin är uteslutande gjort på den lokala varianten av den uråldriga druvsorten muskat, som här går under namnet moscatel de setúbal. Denna årgångsbetecknade variant görs på ett strikt urval av skörden, från de äldsta stockarna och de bästa vingårdarna. Efter skörd för hand krossas druvorna, och när vinet jäst till cirka fem procent alkohol avbryts jäsningen genom tillsatts av vinsprit till cirka 18 procent. Vinet får sedan ligga i kontakt med druvskalen i ca två-tre månader över vintern, för att laka ut maximalt med smak. Efter detta vidtar den traditionella lagringen på små ekfat i sju år.
Producenten: Bacalhôa Vinhos de Portugal (som tidigare hette JP Vinhos) är en av de klassiska producenterna i Portugal, och är framförallt känt för sina mousserande viner och vinerna från Setúbal-halvön, där även företagets huvudanläggning ligger. Man är idag dominerande när det gäller produktion av Moscatel de Setúbal och producerar årligen cirka 400 000 liter.
Bacalhôa Vinhos de Portugal på nätet: www.bacalhoa.com
Området: Setúbal-halvön söder om Lissabon är ett av de klassiska vindistrikten i Portugal. Tack vare närheten till Atlanten blir klimatet mycket jämnt över året och vintrarna blir nederbördsrika, vilket ger idealiska förutsättningar för vinodling. Mest känt är Setúbal för det söta starkvinet på moscatel-druvor, som här blir elegantare än någon annanstans i södra Europa.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 179 Kr 833601 Ordinarie
Undefined
2007-04-17 9

Liknande artiklar
Kommentarer