Betyg
3
Senaste betygen
shaitan
2020-02-07Beerblut
2018-06-23FrkPersson
2017-08-13Brolla
2017-08-10Silverlod
2011-03-11
Smakbeskrivning: Stor, knäckig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av nötter, vanilj och torkad frukt. Mjuk och smakrik rom med nötig och knäckig smak med angenäm fatkaraktär, inslag av torkad frukt och örter.
Passar till: J Bally Pyramide passar som digestif, gärna med lite mörk choklad som tilltugg.
Övrigt: Rom görs vanligtvis av melass, en överskottsprodukt från sockerframställning. På Martinique skiljer man dock på rom gjord på melass, rhum industriel, och rom som görs av saften från pressade sockerrör, rhum agricole. Denna saft jäses sedan till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras. Rom gjord på detta sätt får en mer komplex och fruktig smak.
J Bally producerar endast rhum agricole.
J Bally’s historia går tillbaka till 1774. Detta år anlade familjen Lajus ett sockerbruk på västra Martinique, två år senare pressade sockerrör. Man hade bara en tänkbar marknad, New England en av de första staterna i det som senare skulle bli USA. För att underlätta exporten beslutade fader Edmond att kalla sin rom Saint James. Man var först med den fyrkantiga flaskan, som i första hand togs fram för att underlätta transport, men också har blivit en viktig igenkänningsfaktor. Destilleriet förstördes i ett vulkanutbrott 1902 som ödelade hela staden St Pierre. Produktionen samlades först 1974 i ett destilleri i Saint-Marie på öns östkust.
Åldersangivelsen 7 ans är inte reglerad i lag, men innebär att i stort sett hela innehållet har lagrats sju år på ekfat, och att ingen del har lagrats kortare tid. Faten har tidigare använts för lagring av amerikansk bourbon.
Passar till: J Bally Pyramide passar som digestif, gärna med lite mörk choklad som tilltugg.
Övrigt: Rom görs vanligtvis av melass, en överskottsprodukt från sockerframställning. På Martinique skiljer man dock på rom gjord på melass, rhum industriel, och rom som görs av saften från pressade sockerrör, rhum agricole. Denna saft jäses sedan till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras. Rom gjord på detta sätt får en mer komplex och fruktig smak.
J Bally producerar endast rhum agricole.
J Bally’s historia går tillbaka till 1774. Detta år anlade familjen Lajus ett sockerbruk på västra Martinique, två år senare pressade sockerrör. Man hade bara en tänkbar marknad, New England en av de första staterna i det som senare skulle bli USA. För att underlätta exporten beslutade fader Edmond att kalla sin rom Saint James. Man var först med den fyrkantiga flaskan, som i första hand togs fram för att underlätta transport, men också har blivit en viktig igenkänningsfaktor. Destilleriet förstördes i ett vulkanutbrott 1902 som ödelade hela staden St Pierre. Produktionen samlades först 1974 i ett destilleri i Saint-Marie på öns östkust.
Åldersangivelsen 7 ans är inte reglerad i lag, men innebär att i stort sett hela innehållet har lagrats sju år på ekfat, och att ingen del har lagrats kortare tid. Faten har tidigare använts för lagring av amerikansk bourbon.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
700 ml | 489 Kr | 8674901 | Beställning |
700 ml | 374 Kr | 1032401 | Beställning |
Kommentarer
FrkPersson
Brolla
Silverlod