Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio

ÖL 5%
Skapades 2009-09-02 av iglaset
Betyg
14 86 7.74
Senaste betygen
lasseg
2015-01-15 10
CHRIS
2014-08-16 7
Kinski
2014-07-22 9
Myspanda
2014-06-28 7
nazzty
2014-04-16 5
In the 18th century, a Benedictine monk, dom Pérignon, discovers the champaign method by blending different non sparkling white wines. One century later, a Brabant brewer blends different lambics and brings about a spontaneous fermentation in the bottle. The Gueuze is born.

Up to the 19th century, the people from Brussels and Brabant mostly drank two beers, Lambic and Faro. The glass bottle and the discovery of Dom Perignon will bring about a revolution in the small world of the Brussels brewers. The Gueuze became the icon of the Brussels beers.

Lambic, which is the base for the making of Gueuze, is a spontaneous fermentation beer. All beers made with Lambic are naturally sour, but some will be more sour, more bitter or "softer" than the others.

The Gueuze is the result of a well-considered blending of Lambics of different ages and with different tastes.

The Lambic beers from the Cantillon brewery, which are conserved in oakwood barrels, are called "young" after one year, but they will reach their full maturity after three years. The young beers contain the sugars which are necessary for the second fermentation in the bottle. The three years old beers will contribute their taste and their flavour.

The main task for the brewer, however, is tasting. He will taste about ten Lambics from different barrels in order to select five or six which will be used for the Gueuze 100% Lambic presenting the typical characteristics of the beers from the Cantillon brewery.

The bottles are closed with a cork, capped with a crown-cork. They will remain horizontally in a cellar for a year on average, in order to allow the sugars to be converted into carbon dioxide (second fermentation in the bottle). The saturation of the beer is slow and natural. When the Lambic becomes sparkling, it is called Gueuze. At that moment, this crown-jewel of the Cantillon brewery will leave the cellar of the brewery and find its way to the cellars of the lovers of the traditional Gueuze.

Every blending will produce a different Gueuze. Since we work according to a natural process, it is impossible to make a standard beer. This beer is not only unique because of its brewing process, but also because it can be conserved for a long time. When kept in a good cellar, a Cantillon Gueuze will still have an exceptional taste and flavour after 20 years.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
375 ml 54 Kr 1156903 Beställning
750 ml 69 Kr 1156901 Beställning
minke
2011-10-28 9

Kentaur
2011-10-12 10

Blomsternisse
2011-09-08 7

avtryck
2011-08-27 8

purju
2011-05-16 9

Maharashi
2011-04-18 2

mr toyra
2011-03-13 8

rudie
2011-02-04 9

pentry
2010-10-21 9

Thorsten
2010-08-01 9

bolor
2010-07-14 9

Gilgamesh
2010-07-10 8

pieeetr
2010-05-14 8

nohnohyeh
2010-02-18 8

Mothas
2010-01-17 8

MacLaurin
2009-12-05 9

Todeon
2009-09-22 8

bluesjohan
2009-09-09 9

Seb
2009-08-29 9

detvarenbraöl
2009-03-24 8

martinb
2009-03-22 9

H.Augustsson
2009-02-03 8

bennet
2009-01-13 6

PelleT
2009-01-07 4

dsq
2008-12-07 7

magnus2468
2008-10-19 7

Alex
2008-10-02 8

Förvaltaren
2008-08-27 4

os2004
2008-08-16 9

Casa
2008-08-11 8

Kommentarer
AWE73
Fat från 2009, dvs drygt 6 år. Mer vinös och torrare än färsk. Ganska mycket kolsyra kvar. Svårt o jämföra med något annat, får ni chansen så köp!
10
RollE2k
Gilllar cantillon generellt, men hade högre förväntningar på denna. Dels tycker jag den var lite för okolsyrad för sitt eget bästa (inte ofta jag säger det om en öl) och sedan tyckte jag den var lite för anonym i övrigt. Visst är det trevlig smak av gröna äpplen & vinäger, med en tydlig syra bakom. Men jag tycker ändå att den var lite för anonym jämnfört med ex. Hanssens eller 3 Fonteinen. Har en flaska till som jag måste testa inom en snar framtid. 7p idag.
7
nazzty
En av de bättre sura belgarna jag testat, men har ännu inte anslutit till supporterklubben. Den här får åtminstone inte ansiktet att vrida sig i otäcka grimaser.
5
m81mlm
Mycket fin! Intagen på Akkurat, fat. Edit. Flaska, lagrad ett år. Ja, vinäger. 7p.
9
Divko
2008 flaska - Vinäger och äpplen, svag 8a. 2011 flaska - Lite unken doft av träsk, en aning äpplen. 7a Fat - Helt perfekt. Fantastisk doft utav äpplen, äppelcidervinäger och honung. 9a
8
Brink
Lite bättre på flaska än fat faktiskt, men en mycket trevlig cantillon!
9
Blomsternisse
Riktigt sur och intressant. Inte alls pjåkig.
7
Thorsten
Härlig frisk citron i denna gueuze. En av de bästa!
9
bolor
Underbar som alltid!
9
lasseg
\"750 ml bottle, at Cantillon brewery. Thin layer of white head atop a golden haze. The funky aroma yields apples, vinegar and mouthwatering vinegary sourness. Flavour and palate archetypical of what real gueuze should be, there’s citrus, tannins and an immense complexity of flavours that defy description. A shame that it’s so hard to find this stuff in Sweden. Sunday, July 30, 2006\"
10
MacLaurin
Finns det någon svensk importör för detta öl? Den fanns ju på bolaget i fjol, så någon måste det ju vara... Tänkte nämligen privatimportera, någon som vill hänga på?
9
lasseg
Best... beer... ever...
10
Alex
Med skräckblandad förtjusning tog jag mig an detta öl (kriek har jag hittills inte lyckats begripa mig på och detta trodde jag var något liknande). Väldigt rik på dofter. Frisk syrlighet av lime och apelsin. Kryddig, vinös och fuktigt uthus (stall, som bolagets lilla lapp nämner, är kanske inte helt fel ute). Fatlagringen märks och även lite blåmögelost och diskmedel (?). Smaken av sura gröna äpplen är lite kemisk och biter verkligen ifrån. Hej citronsyra! Torr och bitter eftersmak. Att den inte innehåller socker är en gåta med all den sötma som ändå finns. Verkligen frisk och fräsch. En positiv överraskning var denna, min första gueuze!
8
ravon
Mitt första möte med spontanjäst öl. Karaktären och stilen påminner starkt om den finaste champagnen, och denna dryck är något som i mitt fall kommer ersätta skumpa på nyår.
9