Oxford Landing Chardonnay - 2010

VITA VINER 13.5%
Vinunic
Skapades 2007-12-09 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
elge
2010-02-12 7
Ursprung: Barossa Valley, S.A.
Druvor: 100% Chardonnay
Förslutning: Skruvkork
Producent: Yalumba

Brett sortiment av viner från en äkta vinälskare

Yalumba betyder ”marken överallt häromkring” på aboriginernas språk. Ett passande namn på ett företag som har så stora vingårdar i Barossa Valley, på olika höjd och med olika mikroklimat.

Företaget ägs och leds i dag av Robert Hill-Smith, femte generationen efter Samuel Smith som 1849 emigrerade till Australien med hustru och fyra barn. Samuel arbetade som trädgårdsmästare, sparade och köpte land. Han följde äventyrarna när guldruschen gick till Bendigo. Han hittade guld och kom hem med så mycket att han kunde köpa mer mark, två hästar och en del redskap. Sedan dess har företaget utvecklats till en stor dryckeskoncern som bland annat äger vinföretaget, ett tunnbinderi, ett bryggeri och ett vinhandelsföretag. Robert Hill-Smith är en engagerad företagsledare och en passionerad vinälskare. Det är han som ligger bakom vingårdsvinerna från Pewsey Vale och Heggies. De vinerna är några av resultaten av den kvalitetsutveckling, som gjort Yalumba till ett begrepp, inte bara i Australien utan i hela världen.

Lagring: Vinet har fermenterats och mognat tolv månader på franska barriquer och hogsheads.
Information: Oxford Landing är Yalumbas basvinserie. Man producerar prisvärda, välgjorda viner som håller mycket moderata priser. Namnet kommer från ett område vid Murray Rivers flodbank i närheten av vingården, man brukade låta fåren dricka vatten på dessa marker på vägen till Adelaide. 1957 köptes området av Wyndham Hill Smith på Yalumba som såg potentialen att odla vin här. Den bördiga röda jorden tillsammans med Murray Rivers naturliga bevattning utgör en bra miljö för flera olika druvsorter. Idag är Oxford Landing en modern anläggning i ett av landets mest produktiva områden för vinproduktion.
Vinets karaktär: Vinet har en typisk Chardonnaykaraktär med doft av citrus, melon och färska fikon. Fylligt, med en krämig och nötig smak. I eftersmaken finns citrustoner med frisk, ung syra.
+ Stekt fisk
- Allt för friska anrättningar som chevich
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 79 Kr 1643501 Beställning
750 ml 79 Kr 7494501 Beställning
elge
2010-02-12 7

Kommentarer