Foot of Africa Chenin Blanc - 2010

Information
0 28 5.14

VITA VINER 13%

Chart?cht=bvs&chco=eec290&chs=150x125&chd=t:1,1,3,7,8,7,0,1,0,0&chds=0,8&chbh=10&chl=1|2|3|4|5|6|7|8|9|10
Producent

Kleine Zalze

Ursprung

Sydafrika, Western Cape

Leverantör

Vinunic
Skapades 2007-12-08
av iglaset
Druvor: 85% Chenin Blanc, 15% Colombard

Kleine Zalze har haft en fantastisk utveckling sedan Kobus Basson köpte den 312 år gamla egendomen för drygt tio år sedan. Han har renoverat eller anlagt nya vingårdar, byggt upp ett hypermodernt vineri och samtidigt anlagt en golfbana, en rekreationsanläggning och en restaurang, som vann den sydafrikanska krognäringens ”Oscar” då den utsågs till ”Restaurant of the Year 2006”. Men det är framförallt vinerna som kammat hem medaljer och utmärkelser i olika sammanhang – så många, att man skämtsamt kallar företaget ”Kleine Miracle” i stället för Kleine Zalze.

Äran för detta tillskrivs vinmakaren Johan Joubert, utbildad vitikulturist och enolog, för några år sedan rankad bland världens bästa då han vid Vinexpo i Bordeaux utsågs till ”Winemaker of the Year”. Johan är outtröttlig i jakten på bästa möjliga kvalitet. Han har kartlagt och analyserat Kleine Zalzes alla vingårdar och vet nu exakt vilken jordmån som finns under i stort sett varje
planta. Han är också outtröttlig i den hypermoderna källaren, där druvorna från varje enskild vingårdslott vinifieras var för sig så att Johan sedan ska kunna blanda de olika vinerna på optimalt sätt. Han provar, blandar och provar igen tills han är helt nöjd. En perfektionist med andra ord.

I dag har Kleine Zalzes vingårdsareal utökats. Basson köpte för ett par år sedan ytterligare 40 hektar vingårdar. Man gör numera viner på fyra kvalitetsnivåer. I basen finns breddvinerna i Foot of Africaserien, klassen över är de så kallade Cellar Selectionvinerna. Högre upp på kvalitetsskalan finns serien Vineyard Selection. Husets toppviner finns i serien Family Reserve. Shiraz´en gjorde nyligen sensation i en provning som ett antal inflytelserika, svenska vinjournalister ordnat. I provningen ville man se hur gamla världens syrahviner klarade sig i konkurrensen med nya världens shirazviner. Provningsresultatet publicerades i Dagens Industri. Kleine Zalze-vinet kom högt upp på listan och slog därmed 60 andra viner, som i några fall kostar upp till tio gånger så mycket. Och i augusti 2007 var boxen Foot of Africa Chenin Blanc Sveriges mest köpta vin!

Vinifikation: Druvorna plockades tidigt på morgonen då temperaturen låg på 23-24 grader och kyldes direkt ner till 12 grader. Vinet genomgick kallfermentering och fick ligga på jästen i två månader innan filtrering och buteljering.

Information: Sydafrikas och hela afrikanska kontinentens södra spets, som kallas the Foot of Africa, har fått ge namn åt detta vin.

Vinets karaktär: Ljusgul färg. Intensiv, fruktig doft av lime, tropisk frukt och ananas med inslag av mandarin och päron. Smakrik, frisk och fruktig smak med inslag av och kiwi och päron. Fräsch, lång, ren eftersmak.

Passar till: Serveras vid cirka 8°C till milda rätter av fisk och skaldjur, gärna med asiatiska inslag.

Totalsyra: 6,10 g/l
Restsocker: 4,29 g/l
Annons
Logga in först
Årgång
2010
2011
Inga kommentarer än