Saint James Rhum Vieux Agricole

SPRIT 42%
Galatea
Skapades 2009-02-17 av iglaset
Betyg
1 1 0.0
Senaste betygen
chrbub
2009-01-28 8
Typ: Mörk rom, rhum agricole
Producent: Plantation Saint James, Martinique (La Martiniquaise, Frankrike)
Smak & Doft: Ganska stor bränd doft med lite rå fruktighet. Smakrik rom med inslag av bränt socker, bränt trä, och balanserande vaniljton. Lång eftersmak med angenäm fatkaraktär.
Passar till: Saint James Rhum Vieux passar som digestif, och är utmärkt som smakrik bas i vissa romdrinkar.
Övrigt: Rom görs vanligtvis av melass, en överskottsprodukt från socker- framställning. På Martinique skiljer man dock på rom gjord på melass, rhum industriel, och rom som görs av saften från pressade sockerrör, rhum agricole. Denna saft jäses till ett slags sockerrörsvin som sedan destilleras. Rom gjord på detta sätt får en mer komplex och fruktig smak. Saint James är en rhum agricole. Saint James blandar rom av olika åldertill sina olika typer. För Rom från Martinique gäller att beteckningen ”Vieux” endast får användas för rom som lagrats minst tre år på ekfat. St James Rhum Vieux är blandad av rom som lagrats mellan tre och sex år. Faten har tidigare använts för lagring av amerikansk bourbon.
Plantation Saint James’ historia går tillbaka till 1765. Munken Edmond Lefebure började tillverka vit rom av pressade sockerrör. Man hade bara en tänkbar marknad, New England en av de första staterna i det som senare skulle bli USA. För att underlätta exporten beslutade fader Edmond att kalla sin rom Saint James. Man var först med den fyrkantiga flaskan, som i första hand togs fram för att under-lätta transport, men också har blivit en viktig igenkännings- faktor. Destilleriet förstördes i ett vulkanutbrott 1902 som ödelade hela staden St Pierre. Produktionen samlades först 1974 i ett destilleri i Saint-Marie på öns östkust.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
700 ml 409 Kr 7081901 Beställning
chrbub
2009-01-28 8

Kommentarer
chrbub
perfekt till kaffe o. mörk choklad
8