Maker's Mark

Information
7 34 6.69

SPRIT 45%

Chart?cht=bvs&chco=eec290&chs=150x125&chd=t:1,1,0,0,1,8,12,10,1,0&chds=0,12&chbh=10&chl=1|2|3|4|5|6|7|8|9|10
Producent

Maker's Mark

Ursprung

USA, Kentucky

Leverantör

Maxxium




Skapades 2008-03-25
av iglaset
Maker’s Marks historia tar fart redan 1840 då familjen Samuels byggde det första destilleriet för kommersiellt bruk. Destilleriet producerade whiskey med stor framgång fram till förbudstiden i USA på 1920-talet. Efter förbudstiden återupptog Bill Samuels Jr produktionen men bestämde sig för att elda upp det 170 år gamla familjereceptet och istället satsa på att producera en modern, mjuk, men karaktärsfull bourbon gjord på majs, korn och vintervete. Vidare bestämde man sig för att förnya form och design, och det var Bill Samuels fru, Marge Samuels, som designade flaskan som används än idag. Marge var väldigt förtjust i cognac och hon använde just cognacflaskor som inspiration för den nya designen. Att man doppade toppen av flaskan i vax, berodde på att man ville försäkra kunderna om att inget annat än originalet tappats i flaskan.

Det mesta i produktionsledet görs fortfarande manuellt enligt gamla traditioner och då varje flaska doppas för hand så har varje flaska Maker’s Mark sitt unika utseende. Idag är den röda vaxtoppen ett tydligt signum för produkten. Att namnet blev Maker’s Mark beror på att Marge Samuels ansåg att tillverkaren (Maker) alltid skulle sätta sitt kvalitetsmärke (Mark) på sina bästa exemplar. Därav just Maker’s Mark. Maker’s Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleri som klassats som ”historic landmark” (kulturminnesmärke). På grund av sin småskalighet och höga kvalitet, har Maker’s Mark blivit ett av de absolut mest respekterade bourbonmärkena runt om i världen.

Definitionen på en bourbon är att den skall vara gjord på minst 51% majs och vara lagrad i nya, kolade ekfat i minst två år. Maker’s Mark använder minst 70% majs och lagras i minst 6,5 år för att få den bästa smaken. En skillnad mot annan bourbon är att man destillerar två gånger mot normalt en gång. Dessutom använder man, förutom majs, även vintervete som ger destillatet en mjukare karaktär, än till exempel råg som de flesta producenter använder. Maker’s Mark massproduceras inte likt många konkurrenter vilket har gjort att efterfrågan, nationellt och internationellt, idag är större än utbudet på whiskeyn.

Därför är vi extra stolta över att åter kunna erbjuda Maker’s Mark på den svenska marknaden. Maker’s Mark finns från och med 2 maj på Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 71745, samt hos samtliga restauranggrossister.

Smak: Fyllig och rik med lång kvardröjande smak av kryddig vanilj, brända mandlar och kola
Färg: Rödaktig bärnsten
Doft: Tydlig doft av ekfat., torkad frukt och vanilj samt en dragning åt toffee och cigarr
Serveras till: Med is eller naturell
Övrigt: Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Annons
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
700 ml 359 Kr 55801 Ordinarie
Logga in först
Årgång
Brink
nästan 7 år sedan (2012-06-11 19:20)
Trevlig bourbon, len och söt.
8
finjafjant
nästan 7 år sedan (2012-06-11 18:39)
Riktig len o fin
8
finjafjant
nästan 7 år sedan (2012-06-11 18:39)
Riktig len ofin
8
GAISAke
nästan 8 år sedan (2011-07-01 07:55)
Inte alls dum för att vara en Bourbon.
7
Xzfgiiizmtsath
mer än 8 år sedan (2010-08-26 19:31)
Trevlig och len smak, en duglig ersättare nu när Systembolaget tagit bort Gentleman Jack. :-(
7
Bankruped
ungefär 9 år sedan (2010-03-04 20:43)
I glaset, med isen i frysen
9
Ronny T
nästan 10 år sedan (2009-06-04 19:58)
I solnedgången ,med en isbit
7