Stiernan Klosterlikör

SPRIT 40%
Skapades 2006-12-17 av iglaset
Betyg
2 0 0.0
Stil
Likör
Senaste betygen
Karaktär: Fin, kraftig smak av örter. Söt och eldig.

Likör var ursprungligen inget annat än medicin. Munkar och apotekare arbetade intensivt med att utveckla magiska brygder och mediciner. ´Medicinerna´ blev så populära att de överlevt in i vår tid.

På medeltiden strövade munkar omkring i olika delar av Europa och samlade läkande örter, blommor och rötter till sina brygder. Från början kryddades viner, men när de en gång lärt sig konsten att destillera så fann de att medicinen fick mycket mer läkande kraft om örterna fick dra i sprit.När pesten härjade på 1300-talet så arbetade munkar och apotekare för högvarv med att utveckla magiska brygder och mediciner. ´Medicinerna´ blev så populära att de stannade kvar även när pesten försvunnit. på så vis föddes klosterlikörerna.Det äldsta belägget för likör i svenskan är från en dagbok från 1709. Däremot är det lite oklart vad författaren syftar på, eftersom ´liquerer´ var ett samlingsnamn på flytande ämnen.Först på 1800-talet fick likörerna ett riktigt genombrott. Dels dör att vi lärde oss göra socker och dels för att vi samtidigt kom i kontakt med exotiska frukter som citroner och apelsiner. Klosterlikör är gjord med cognac som bas och innehåller ett tjugotal kryddor. Den introducerades 1916.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 178 Kr 74202 Ordinarie
Kommentarer
Myspanda
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/benedictine-60202/ "Klosterlikör var ju ett svenskt, billigt alternativ till "äkta" klosterlikör: DOM Benedictine."
jorgensh
Var hittar man denna numer då den utgått hos Systembolaget?