Nynäshamns Sotholmens Extra Stout Svensk Ek

ÖL 8%
Skapades av iGlaset
Betyg
6 20 7.04
Senaste betygen
LARLAR
2016-07-28 7
SuperDuty
2016-03-02 7
Bonne1978
2016-01-10 8
os2004
2016-01-07 7
Osiboko
2016-01-02 8
Nynäshamns Ångbryggeri har fått äran att tillsammans med Mackmyra Svensk Whisky ta fram ett öl lagrat på deras bourbonfat. Efter vår lagring kommer faten att åter igen lagra deras whisky som då kommer att få en finish av vår öl.

"Öl och whisky är lite som ler och långhalm. När whiskyn får mogna på ett fat som tidigare lagrat öl utvecklas en fin treenighet med maltighet, sötma och fruktighet."
Angela D'Orazio, Mackmyras Master Blender

"Fatlagring kommer på bred front över hela världen men att få göra det här projektet med ett svenskt företag med svensk whisky på svenska fat gjorda av svensk ek är helt fantastiskt. Att det sedan är ett kombinationsprojekt där vår öl sedan får färga Mackmyras whisky gör det hela än mer inspirerande och vi ser fram emot resultatet med spänning. Vi har lagrat ett av våra kraftigaste öl - Sotholmen EXTRA Stout på kraftigt kolade bourbonfat med gavlar av svensk ek. Det håller 8,0 vol% efter lagringen och bär smaker som Bourbon, kaffe, choklad, pumpernickel och dadlar. "
Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri

2011 vann Sotholmen EXTRA Stout World Beer Awards som Europas bästa Stout i Exportstil.

Sotholmen EXTRA Stout Svensk Ek lanseras på Systembolaget 5 december 2014 i modul T5 vilket innebär de 55-60 största butikerna i landet.
Antal flaskor: 6000 st.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
250 ml 44 Kr 1171903 Beställning
LARLAR
2016-07-28 7

SuperDuty
2016-03-02 7

Bonne1978
2016-01-10 8

os2004
2016-01-07 7

Osiboko
2016-01-02 8

boran
2015-11-07 6

Henric
2015-09-18 7

hasun
2015-05-18 8

duvet
2015-04-16 7

Adamski
2015-02-28 6

suhajdab
2015-02-05 8

alvaro15
2015-01-11 8

Habling
2015-01-09 8

Myspanda
2015-01-02 6

jejk
2014-12-29 6

RollE2k
2014-12-25 7

Jhk
2014-12-23 6

pbodenhem
2014-12-22 9

stokies
2014-12-12 8

Bodas
2014-12-10 9

Kommentarer
SuperDuty
Drygt ett år och helt ok, men inte mer. Som skrivits tidigare känns den lite blaskig.
7
Osiboko
Vanilj och lite whisky. Njutbar!
8
Henric
Druckit både olagrad och en ca 1 år gammal och den senare var väldigt njutbar.
7
Myspanda
Ja du det här är ju inte Kaggen i alla fall. Det är ju så klent... Jag kan dricka det igen, men varför? Det finns ju så mycket bättre. :) iofs så var ju Kaggen lite sämre när den hade legat på Swedish Oak också så.
6
RollE2k
Imperial Stout lagrad på ekfat är - när de är som bäst, min absoluta favoritstil. Denna är en OK sådan, men når inte riktigt fram. Dels lite för blaskig bas, och hade kanske velat ha lite robustare maltbas. Men i övrigt är det en väldigt mild stout, med lätta whiskytoner. Lättdrucken är den, och jag hade utan problem kunnat dricka den igen så 7p landar den på iaf.
7
Jhk
Tyvärr lite av en besvikelse, känns lite blaskig med svag doft, intressanta ektoner men inget i smakväg som lyfter, med 8% och eklagring hade jag förväntningar på mer......
6