Castello di Brolio - 2001

RÖDA VINER 13.5%
Wineworld
Skapades 2007-10-11 av iglaset
Betyg
0 6 0.0
Senaste betygen
nima
2011-12-06 5
benz
2011-01-27 8
cssthlm
2011-01-06 8
jomal
2008-09-01 8
Micke J
2007-10-20 9
Årgångar
2001
2003
2004
2005
2006
2007
2007
Utseende: Tät, mörk röd färg.
Doft: Stor och nyanserad, utvecklad doft med inslag av mörka körsbär, rostade ekfat, plommon, kakao, örter och tobak.
Smak: Elegant och komplex smak med toner av mörka körsbär, korinter, mörk choklad och örter med fin rostad fatkaraktär och långt avslut
Lagring: Vinet har lagrats 18 månader på ekfat varav 65% ny ek.
Serveringstemperatur: ca 18 grader
Serveringsförslag: Perfekt till smakrika rätter av nöt-, lamm- och viltkött eller lagrade hårdostar typ parmesan eller pecorino
Druvor: 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon & Merlot

Familjen Ricasoli, en högättad longobardisk släkt med anor från 700-talet, knöt starka band med härskarna i handelsstaden och republiken Florens och stred under deras fanor från tidigt 1000-tal. Under de följande århundradena utkämpades otaliga, oändliga slag mellan de konkurrerande handelsstäderna Florens och Siena. Ricasoli’s fick år 1141, i gåva av Republiken Florens som tack för trogen tjänst, mottaga slottet Brolio med omkringliggande land i hjärtat av Toscana. När, under 1400-talet, stridigheterna avstannade och fred uppnåtts mellan städerna började Ricasoli’s istället, som de feodalherrar de var, utveckla och satsa på sina ägor och odlingar, däribland oliver och vin. Allt sedan 1700-talet är man etablerad som producent av toppviner. Under 1800-talets senare del fördelade Baron Bettino Ricasoli, ’the Iron Baron’, sin tid mellan att vara premiärminister i den nyskapade Italienska republiken och att skapa de första vinlagarna i Chianti, även förebild för dagens vinlagstiftning, såväl som att formulera de druvblandningar som ännu gäller för Chianti Classico. Sedan 1993 ägs och leds Barone Ricasoli av den 32:e baronen i rakt nedstigande led, Francesco Ricasoli.

Vinanläggningen ligger nedanför det magnifika slottet Castello di Brolio omgiven av 250 hektar vinodlingar. Därifrån tas alla druvor till detta, Barone Ricasoli’s främsta, vin som skalmacereras i tre veckor innan vinet får mogna på barrique-fat, varav 65% nya fat, i 18 månader. Efter buteljering lagras vinet ytterligare 8 månader innan det släpps för konsumtion. Den årliga* produktionen ligger på ca 150 000 flaskor. (*endast de år kvalitén anses hög nog)
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 349 Kr 8152301 Beställning
nima
2011-12-06 5

benz
2011-01-27 8

cssthlm
2011-01-06 8

jomal
2008-09-01 8

Micke J
2007-10-20 9

Mike
2007-07-06 8

Liknande artiklar
Kommentarer