Gato Negro Chardonnay - 2005

VITA VINER 13%
V&S
Skapades 2008-01-23 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Valle Central Chile
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
I och med ny design oktober 2005, heter även de vita vinerna Gato Negro. I Gato Negro Chardonnay ryms hela Chiles vinhistoria och den mycket druvtypiska karaktären speglar de perfekta förhållanden som råder i många av Chiles vingårdar. Varma dagar, svala nätter, inget regn och osannolikt hälsosamma vinstockar.

Viña San Pedro grundades 1865 av bröderna Bonifacio och José Gregorio Correa Albano. Man planterade sticklingar av franska druvsorter och blev en av pionjärerna som Chile i dag har att tacka för att man är helt befriad från den fruktade vinlusen. Stockarna importerades nämligen innan skadedjuret slagit till i Europa och med hjälp av hårda importlagar och gott om egna plantskolor är Chile idag det enda vinlandet av betydelse som inte behöver ympa alla sina vinrankor på amerikansk rot.

Viña San Pedro är den näst största vinfirman i Chile och man äger landets största sammanhängande vingård som omfattar inte mindre än 1200 hektar. De egna gårdarna räcker dock inte alls till för den stora efterfrågan, utan man köper in en del av sina druvor från utvalda odlare i de centrala delarna av landet.

Druvorna till en Gato Negro chardonnay plockas för hand i slutet av mars, vid 24 brix. När druvorna når källaren jäses de på rostfria ståltankar vid låg temperatur. Detta för att utveckla och behålla dess friska och fruktiga karaktär. Jäsningen varar i ungefär 15 dagar.

Du kan läsa mer på www.vinsprit.se/gato

Färg: Medelhög intensitet, citrongul nyans.
Doft: Relativt stor, fruktig och generös med inslag av honungsmelon och apelsin.
Smak: Relativt fyllig, generös och mycket tropiskt fruktig med mjuk eftersmak av persika och honungsmelon.
Druva: Chardonnay
Årgång: 2005
Lagringsbarhet: 0-1 år
Användning: Skaldjur och fisk, men även till ljust kött.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
3000 ml 168 Kr 8158108 Beställning
Kommentarer