Eriksberg Pärlan

ÖL 4.6%
Skapades av Myspanda
Betyg
1 1 0.0
Tillverkningssätt
Överjäst
Stil
English pale ale
Humle
East Kent Golding
Senaste betygen
Myspanda
2015-05-29 2
Nu lanseras Eriksberg Pärlan, en svensk ale som hämtat inspiration från den engelska bryggarkonsten. Ölintresserade efterfrågar allt mer balanserade och klassiska smaker, och Pärlan är ett stilrent öl som passar utmärkt som både mat- och umgängesdryck. Den officiella lanseringen av Eriksberg Pärlan sker på En Öl & Whiskymässa i Göteborg 24-25 april, men nyheten finns i Systembolagets beställningssortiment och på utvalda restauranger och krogar redan 1 april.

Efter flera år med kraftigt humlad öl går trenden nu mot mer klassiska och balanserade ölsorter. Man sneglar gärna på traditionella ölländer och till Eriksberg Pärlan kommer inspirationen från England, som har en långtgående öltradition med rötter från 1200-talet.

Eriksberg Pärlan är en ale med tydlig men balanserad beska - det britterna kallar för en "bitter". Humlesorten East Kent Golding ger Pärlan en mild och angenäm doft med inslag av honung och sirapslimpa. Smaken är rund och maltig med örtiga toner av torkad frukt, pomerans och knäck.

– De senaste åren har den svenska ölscenen varit tämligen experimentell men vi märker tydligt av en önskan från konsumenter att gå tillbaka till rötterna, något vi har tagit fasta på när vi skapat denna pärla till ale, säger Nils Nordqvist, varumärkesansvarig för Eriksberg.

Eriksberg Pärlan passar utmärkt som måltidsöl och avnjuts med fördel till rätter som lammracks med ugnsrostade rotfrukter, friterad rödspätta med remouladsås eller en grissida med grönärtspuré. Eller varför inte till typiskt engelska rätter som till exempel fish and chips.

Eriksberg – en god historia
Namnet Eriksberg har anor från år 1864 då Olof A Andersson grundade Eriksbergs Bryggeri i Göteborg, vid Lisebergs södra ingång. Under O A Anderssons tid var det i huvudsak ett svagdricksbryggeri. Verksamheten mångdubblades under de följande åren och bryggeriet kom så småningom att ingå i AB Göteborgs Förenade Bryggerier år 1889. I denna stora sammanslutning var J. A. Pripps det mest inflytelserika företaget.

Eriksberg Pärlan lanseras under En Öl & Whiskymässa i Göteborg den 24-25 april, men finns i Systembolagets beställningssortiment och på utvalda restauranger och krogar redan från och med 1 april 2015. Kostar 14:90 kronor på Systembolaget.
Myspanda
2015-05-29 2

Kommentarer
Myspanda
Överjäst?, Saknar smak, inte god.
2