Scala Dei Prior Crianza - 2006

RÖDA VINER 14%
V&S
Skapades 2009-12-16 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
jlindbom
2009-01-16 8
Årgångar
2006
2007
Färg: Medelhög intensitet, granatröd med rubinröd kant.
Doft: Medelstor med viss mognad. Mycket bärig med inslag av hallon, kvitten, körsbär och vanilj.
Smak: Relativt fyllig, frisk och ganska mjuk. Påtagligt bärig med toner av hallon, körsbär och svarta björnbär. Kryddigt inslag av lakrits, ek och vanilj. Lång balanserad eftersmak.
Konsumtion: 0-5
Användning: Kraftiga kötträtter med smakrika tillbehör, gärna av vilt och till lagrade hårdostar. Prova till enbärskryddad älggryta med rotsaker.

Priorato, som ligger cirka 15 mil sydväst om Barcelona, är ett av Spaniens mest traditionella vinomården. Samtidigt är det ett av de mest moderna och spännande där man har utnyttjat de allra senaste rönen inom odling och framställning av vin.

Vingårdarna ligger högt upp på magra, branta skiffersluttningar där mekanisering i stort sett är omöjlig. För att överhuvudtaget kunna arbeta där har man ofta varit tvungen att anlägga terrasser. Detta jämte extremt klimat och hög ålder på vinstockarna gör att skördeuttagen i Priorato för det mesta är mycket låga med koncentrerade och alkoholrika viner. Under senare delen av 1980-talet planterades franska druvsorter som cabernet sauvignon och syrah, men man gör också toppviner av garnacha och cariñena. Området har fått lite av kultstatus och många av vinerna betingar ohemula priser. Celler de Scala Dei grundades på 1800-talet då mark förvärvades från den kartusianska munkordern Scala Dei. Idag ägs företaget av Codorniu. Scala Dei Prior Crianza är gjort på garnacha, men vinet har även en liten del cariñena, syrah och cabernet sauvignon i sig. Efter skörd har druvorna jäst i temperaturkontrollerade ståltankar under 15 dagar varefter vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Vinet har därefter lagrats i sex månader på franska och amerikanska ekfat och sedan vilat på flaska i ytterligare ett och ett halvt år.
jlindbom
2009-01-16 8

Liknande artiklar
Kommentarer