Vega Sicilia Valbuena 5º - 1998

RÖDA VINER 14%
Premium Wines
Skapades 2007-01-25 av iglaset
Betyg
1 1 0.0
Senaste betygen
Micke J
2008-04-23 10
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Druvor: Tempranillo 80%, Merlot 15%, Malbec 5%
Beskrivning: Vinet har en mörk röd färg. Doften är angenäm och stor med rena, rika, komplexa och mogna fruktaromer. Vinet är mycket välbalanserat och har begynnande mognadsaromer. Smaken är fyllig, oerhört elegant och nyansfull med stort aromatiskt inslag i kombination med nästan söta, mogna tanniner. Eftersmaken är lång med en väl integrerad fatkaraktär.
Passar till: Passar till vällagade anrättningar på lamm, ox eller viltkött. Varför inte en lammfilé med ugnsbakad rödlök, rostade vitlöksklyftor samt en reducerad portvinssky.
Framställning: Bodegas Vega Sicilia tillverkar Vega Sicilia Unico som är ett av världens 10 främsta prestigeviner. För att finansiera de stora kostnaderna för framställningen av detta vin släpps en liten del redan efter fem års lagring på bodegan och får namnet Valbuena 5. Druvorna handplockas från de minst 10 år gamla stockarna och skördeuttaget hålls på 20 hl per ha. Dessutom sorteras de ej perfekta druvorna bort på sorteringsband. Man skördar extremt sent och alltid sist i Ribera del Duero. Druvmusten macereras endast i 4-8 dagar. Jäsningen sker med naturlig jäst i både rostfria tankar och i träståndare. Vinerna lagras på 75% amerikanska och 25% franska fat, både barriquer och träståndare. Omdragning sker endast en gång per år. Vinet buteljeras ofiltrerat och lagras 3-5 år i bodegan. Endast bra år blir Valbuena.
Lagring: Vinet är mycket fint att dricka nu men kan sparas i flera år om bra lagringsmöjligheter finns. Då kommer vinets aromer att mogna ytterligare vilket ger vinet komplexitet.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 630 Kr 8207001 Beställning
Micke J
2008-04-23 10

Kommentarer
Micke J
Ett makalöst gott vin, stall, tobak och läder som utvecklades mer och mer ju längre kvällen led. Faktiskt värt pengarna!
10