Yakut - 2007

RÖDA VINER 12.2%
Brill & Co
Skapades 2008-10-01 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Elazig
Druva
Carignan
Senaste betygen
Årgångar
2007
2010
Region: Turkiet ligger i den klimatzon som lämpar sig bäst för vinodling. Det är därför inte konstigt att vinets vagga troligtvis låg just här. Bibliska berättelser lär oss att det var här, på Ararats sluttningar som Noah strandade
och planterade vin. Även poeter under antiken har prisat viner från detta område. Idag är Turkiet uppdelat i sju vinproducerande regioner. Anatolien svarar för tre av dessa med sina underregioner Östra-, Sydöstra och Södra Anatolien. Anatolien som helhet, har en vinhistoria som sträcker sig 5000 år tillbaka i tiden och mycket av de historiska kunskaperna är fortfarande
bevarade.
Producent: Kavaklidere är Turkiets första och äldsta privata vinproducent. Företaget grundades 1929 i Ankara av Cenap And som var en affärsman och musikälskare. För att nå större internationella framgångar anlitas endast franska vinmakare sedan 15 år tillbaka. Idag har företaget en modern vinproduktion med värmereglerade ståltankar vars kapacitet uppgår till 9 miljoner liter. Totalt produceras 22 olika viner samt två druvjuicer. 20 % av produktionen går på export till Europa, Japan och Nordamerika.
Vinet: Yakut betyder rubin på turkiska och för att göra detta vin används tre druvsorter.Carignan står för mycket av frukten, Bogazkere har växt på grus- och kalkstensjordar och de små druvorna med tjockt skal ger vinet nödvändiga tanniner, Öközgözü bidrar också med struktur till vinet. Samtliga druvor köps in från olika odlare där priset bestäms av det statliga monopolet ”Tekel”. Vinet genomgår malolaktisk jäsning men fatlagras ej. Resultatet blir Turkiets bäst säljande röda vin med stor sval doft av körsbär, hallon och svartpeppar. Kroppen är lätt med bra ungdomlig frukt där försiktiga tanniner stramar upp. Förutom till det turkiska köket, passar även vinet till grillat kött, tex-mex, cajun-mat samt örtmarinerat lamm. Servera vinet lätt kylt och njut av den harmoniska eftersmaken.
Druvor: Carignan, Bogazkere och Öközgözü
Kommentarer