Grand Siècle La Cuvée

MOUSSERANDE VINER 12%
Domaine Wines
Skapades 2007-08-02 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Ursprung
Champagne Frankrike
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Cryss
2009-03-07 8
Torrt mousserande vin, Champagne, Frankrike

Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.

Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Samtliga företagets viner är cuvéer, även företagets prestigechampagne »Grand Siecle« – något som är helt unikt i champagnevärlden. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.

Vinet: Detta vin gör verkligen skäl för LP:s rykte som »the non-vintage champagne house«. Här har man valt att kombinera tre av de främsta årgångarna de senaste femton åren för att få fram den optimala cuvéen. Vilka årgångar man använder varierar med tiden, men det är bara årgångar av allra yppersta kvalitet som platsar i detta vin. Man använder sig enbart av en kombination av Chardonnay och Pinot Noir, där Chardonnay alltid har en viss majoritet i cuvéen. Efter att vinet har blandats, lagras det under minst fem år för att uppnå en perfekt balans och mognad.

Karaktär: Laurent-Perrier Grand Siècle har en vackert gul färg med begynnande mognad. Doften är elegant, komplex, med mjuk brödighet och mognadstoner. Smaken är rik och mogen med en balanserad syra.

Serveras: Gärna sval, ca 10 grader, men inte iskall, så den rika smaken kommer till sin rätt.

Lagring: Vinet kan drickas nu, men går att lagra i upp till tio år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 1249 Kr 8389701 Beställning
750 ml 1445 Kr 8389701 Beställning
Cryss
2009-03-07 8

Liknande artiklar
Kommentarer