Fetzer Chardonnay Viognier - 2006

VITA VINER 13.5%
Philipson & Söderberg
Skapades 2009-09-05 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Karaktär: Viognier som druva är starkt aromatisk med både blommor som viol och kaprifol som frukt med dragning åt det tropiska hållet som ananas och mogen mango. Chardonnay ger syra och fräschör och en del citrustoner som lyfter vinet. Sammantaget ger det ett vin med aromatisk doft och fruktig smak mot fräsch persika.
Druvor: Chardonnay 60%, Viognier 40%
Lagras: Vinner inte på lagring.
Passar till: Bra matvin till roligt kryddad mat med aromdoserat ingefära, nejlikor och/eller koriander, mao gärna med asiatisk inriktning. Utmärkt som apéritif och pratvin.
Mer om Fetzer Chardonnay-Viognier: Fetzer Vineyards bildades 1968 av Bernard Fetzer, tyskättad trävaruhandlare som flyttade till Kalifornien, sadlade om och blev det han ville - vinodlare. Ett helt fotbollslag födde honom hans hustru och tio av de elva barnen arbetar eller har arbetat på firman. Han började med 100 hektar uppe i Mendicino County närmare bestämt i Redwood Valley. I dag äger Fetzer nära 1000 hektar uppe i Mendocino/Lake County och nästan allt är ekologiskt odlat. Till år 2010 är målet att alla viner Fetzer tillverkar ska komma från ekologiskt certifierade vingårdar, även druvor som kommer från kontrakts-odlare. 1992 köpte Brown Forman (Jack Daniel’s, Southern Comfort m fl) Fetzer och några andra vingårdar (Korbel, Jekel) men låter dem arbeta vidare i samma banor som tidigare, något annat vore mycket dumt för övrigt. Från 200 000 flaskor 1970 till cirka 30 miljoner idag är en avsevärd ökning. Speciellt om man beaktar att Fetzer inte tillverkar några billiga viner och att över hälften är 100 % ekologiskt odlat. Här uppe i norra Kalifornien är det på en gång både varmare och svalare än nere i Napa Valley och Sonoma. Läget är ganska högt med svala nätter samtidigt som inlandsklimat ger heta dagar med gassande sol. Kalifornien är till skillnad från Europa inte beroende av nordligt/sydligt läge för vingårdarna utan mer hur vingårdarna/dalarna ligger i förhållande till den ständigt kalla Stilla Oceanen.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 85 Kr 8457501 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer