Tommasi Ca'Florian Amarone - 2005

RÖDA VINER 14.5%
Skapades 2010-01-26 av iglaset
Betyg
1 2 0.0
Senaste betygen
jimpadimpa
2011-07-05 10
bjarneh
2010-07-17 10
Årgångar
2005
2007
Fylligt rött vin med stor fruktig och lång eftersmak, gott till grillat och medelstarka ostar

Ursprung: Italien, Amarone della Valpolicella DOC
Årgång: 2000
Druva: 70 % corvina, 25 % rondinella och 5 % molinara
Fatlagring: 30 månader på Slovensk ek (3 500 l fat) + några månader i tonneaux
Restsocker: 4,18 g/l
Syra: 5,77 g/l
Karaktär: Mörk, röd färg. Stor, fruktig doft med liten animalisk ton, inslag av mörka bär, körsbär, svartpeppar och fat. Fruktig, aningen eldig smak med liten kryddighet, inslag av mörka bär, körsbär och fat. Lång eftersmak.
Lagringspotential: Konsumeras 2006 - 2015
Passar till: Smakrika rätter av mörkt kött eller medelstarka hårdostar. Eftersom vinet har en hög fruktsötma rekommenderas att även spegla denna sötma i maten, med exempelvis svartvinbärsgelé, fikon eller rotfrukter.
Serveringstemperatur: Serveras vid 16 - 18°C

Amaronevinet framställs av torkade druvor. De skördas som vanligt på hösten i september. Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar, för då kan druvorna mögla. I 100 dagar får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt (14-15 procent) och fylligt rött vin.
jimpadimpa
2011-07-05 10

bjarneh
2010-07-17 10

Liknande artiklar
Kommentarer
bjarneh
Jag testade årgång 2001, en riktig fullpoängare.
10