Virtuoso Primitivo - 2003

RÖDA VINER 14%
Domaine Wines
Skapades 2008-03-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Apulien
Druva
Primitivo
Senaste betygen
Rött vin från Apulien IGT, Italien

Området Apulien, eller Puglia som området kallas på italienska, utgör klacken på den italienska stöveln. Det är ett av världens äldsta vinodlingsområden med många uråldriga druvsorter som Primitivo, Nero d’Avola och Negroamaro. Klimatet är mycket varmt och torrt, men närheten till havet ger druvorna en välbehövlig nattlig svalka. Puglia har på senare år genomgått en mindre vinrevolution där utvecklingen gått från kvantitet till målmedveten kvalitet. Många utomstående vinmakare har bidragit till den positiva förändringen, hitlockade av de goda förutsättningarna.

Producenten: Casa Girelli grundades för över hundra år sedan i Trento. Från att ha varit en liten vingård med hantverksmässig produktion, har företaget under ledning av Stefano Girelli vuxit till en av Italiens största och modernaste familjeägda vinfirmor. Vinerna kommer från de flesta av Italiens viktiga vinregioner. De framställs antingen i Trento eller lokalt under ledning av firmans egna vinmakare. Totalt produceras över 24 miljoner buteljer per år, där huvuddelen går på export.

Vinet: Virtuoso Primitivo är gjort av 100% handplockade Primitivo-druvor. Stjälkarna avlägsnas försiktigt, men druvorna krossas inte avsiktligt, som brukligt är, utan en del förblir hela när jäsningen påbörjas. Under jäsningen pågår frekvent remontage – pumpning av musten från botten till topp för maximal extrahering av färg och struktur. Direkt när vinet har jäst klart, lagras det på nya amerikanska ekfat under ett år, varpå det slutligen tappas på flaska.

Karaktär: Virtuoso Primitivo har mörkt blåröd, nästan svart färg. Doften är kryddig med toner av bär. Smaken är mycket koncentrerad och kraftig med inslag av mörka bär. Vinet har balanserad syra och kraftiga tanniner.

Serveras Vid: 18º till smakrika, gärna grillade, kötträtter. Prova till grillad biff med balsamicosky och sallad på parmesan, ruccola och rökt sidfläsk.

Lagring: Vinet är färdigt att drickas, men kan också sparas 3-5 år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 169 Kr 8593701 Beställning
Kommentarer