Tegrino Vin Santo - 2004

STARKVIN 16.5%
Primewine Sweden
Skapades 2009-11-13 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Druvsorter: Trebbiano, Malvasia del Chianti och San Colombano
Framställning: Druvorna skördas tidigt för att bevara en hög syranivå. De läggs att torka på vass- eller bambuställningar i väl ventilerade rum fram till januari eller februari. De skrumpna druvorna pressas då och den intensivt söta musten jäses i slutna små ekfat (så kallade caratellis) under fyra år. I faten kommer vinet att oxidera till följd av en ojämn jäsning - detta är ett mycket klassiskt förfarande för vintypen. Det färdiga vinet har cirka 90-100 grams restsötma och 16% alkohol.
Utseende: Mörkt bernstensfärgad
Doft: Drygt medelstor, generöst och delikat nötigt vin med inslag av torkad frukt, karamell och rostade mandlar.
Smak: Drygt medelfyllig, sött men också friskt vin med en fint nötig oxiderad ton och lång, komplex eftersmak med en läckert karamellig ton.
Användningsområden: Ett vin med flera serveringsområden. Dels till nötkakor och andra desserter där nötter har en framträdande roll, dels till vällagrade ostar (både salta hårdostar och gröddiga grönmögelostar). Man kan också servera vinet till feta terriner eller liknande - exempelvis bräckt färsk gåslever på en rostad brioche eller till klassiska italienska crostini med kycklinglever. Servera vid cirka 10-12 grader.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
500 ml 229 Kr 8620702 Beställning
Kommentarer