Penfolds Thomas Hyland Chardonnay - 2010

VITA VINER 13%
V&S
Skapades 2009-02-10 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
fredriklun
2012-10-10 8
Färg: Klar, ljus halmgul nyans.
Doft: Stor och fruktig med inslag av citronskal, grapefrukt och vit persika. Balanserad ekfatskaraktär med inslag av rostat bröd, smörkola och ekfat.
Smak: Medelfyllig, torr och frisk smak med generös frukt. Toner av citrus, persika och honung samt inslag av rostatbröd , smörkola och ekfat.
Konsumtion: 0-2
Användning: Smakrika fisk-, skaldjurs- eller kycklingrätter. Perfekt till det asiatiska köket, gärna thaiinpirerat med curry, lime och kokosmjölk.

Vi svenskar har en alldeles särskild koppling till namnet Hyland, men den Thomas som fått ge namn åt Penfolds nya viner är inte någon släkting till Lennart. Thomas Hyland var svärson till Penfolds grundare, Christoffer Rawson Penfold. Han hade tillsammans med sin fru Georgina huvudansvaret för familjeföretaget runt sekelskiftet 1900. Penfolds serie Thomas Hyland kan ses som en hyllning till denne man och till den innovativa anda som han stod för.

Penfolds Thomas Hyland är en serie viner i modern stil med mycket frukt och sparsmakad fatkaraktär, där respektive druvsort kommer väl till tals. Vinerna är framställda för att avnjutas unga, samtidigt som de tål att lagras flera år.Druvorna till Thomas Hyland Chardonnay har hämtats från vingårdar i Adelaide Hills, Eden Valley och Fleurieu. Efter skörd och pressning fick druvmusten jäsa dels i nya och dels i ett år gamla fat av fransk ek. För att ytterligare ge vinet karaktär och komplexitet rörde man, under jäsningen, om i faten s.k. battonage. Vid sådan behandling kommer druvmusten i god kontakt med jästen i faten och tar åt sig av dess karaktär. För att få en lätt smörig ton och en något mindre påtaglig syrlighet lät man också vinet genomgå sk malolaktisk jäsning. Slutligen fick det färdiga vinet vila på fat (23 procent nya och 77 procent var ett till två år gamla), med jästen kvar, i sju månader innan det buteljerades.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 109 Kr 602301 Ordinarie
750 ml 104 Kr 8629601 Beställning
fredriklun
2012-10-10 8

Kommentarer