Clos de l'Obac - 2001

RÖDA VINER 14%
Premium Wines
Skapades 2007-01-25 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
Grodan boll
2008-02-21 10
Undefined
2007-04-17 8
Årgångar
1989
2001
2004
Smaktyp: Röda viner, kryddiga & mustiga
Druvor: Cabernet Sauvignon 35%, Garnacha 35%, Merlot 10%, Syrah 10%, Cariñena 10%
Beskrivning: En mycket intensiv doft med stor komplexitet. bland annat anar man mörka körsbär, ceder, moreller, krydda och starkvinstoner. Smaken är mycket fyllig med massiv fruktighet, mycket tanniner, underbar smakkoncentration och mycket lång eftersmak
Passar till: Till kraftiga köttanrättningar och utvalda ostar. Varför inte servera kalvnreninnanlår med gräddsås smaksatt med tranbär samt vilöksfrästa kantareller.
Framställning: Priorat är en starkt kuperat appellation i södra Katalonien där vindruvor har odlats sedan 1100-talet. I många år låg området öde eftersom de flesta vinodlare ansåg att det krävande arbetet i de branta sluttningarna gav dålig avkastning. I början av 80-talet påbörjades en återerövring av Priorat. Det var paret Pastrana & Jarque som tog initiativet till utvecklingen och 1987 grundade de familjeföretaget Costers del Siurana. Man framställer idag några av Spaniens absolut bästa och karaktärsfulla viner. De branta sluttningarna är anledningen till att Priorat har det lägsta skördeuttaget i världen! Normalt tar man ut ca 15 hl per hektar. Vissa lotter ger bara 800 gram druvor per stock vilket motsvarar en halv liter vin per stock! Klimatet i Priorat är hårt med kalla vintrar och heta somrar. Odlingarna skyddas av höga berg vilket ger ett fantastiskt mikroklimat. Jordmånen består av röd skiffer med glimmer. Clos de l’Obac består av åtta små vinodlingar på totalt 30 hektar som omger staden Gratallops. Många av vinstockarna med Garnacha och Cariñena är över 50 år gamla. Detta vin är tillverkat av en blandning spanska och franska druvsorter som odlats utan bevattning eller syntetiska bekämpningsmedel och som skördats för hand. Alla druvor har fått jäsa tillsammans 15 dagar i 22-24 graders kontrollerad temperatur med 30 dagars lång maceration. Den malolaktiska jäsningen har skett naturligt. Vinet har sedan lagrats 12 månader på nya franska 225 liters ekfat från Limousin, Alier och Nevers. Det har tappats om ca 5 ggr manuellt med pump. Slutligen buteljerades vinet ofiltrerat och klarat med dagsfärska äggvitor. Något som är smått unikt är att vinet varje år tillverkas med exakt samma druvsammansättning i samma proportioner vilket gör det till ett mycket intressant årgångsvin.
Lagring: Vinet är mycket trevligt att dricka idag men det kommer att bli fullt utvecklat först om 6-8 år. Vid bra lagringsförhållanden kan vinet sparas upp till 20 år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 499 Kr 8720901 Beställning
Grodan boll
2008-02-21 10

Undefined
2007-04-17 8

Liknande artiklar
Kommentarer