Betyg
0
Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Bollinger har en egen magnifik stil med stor andel Pinot Noir, första jäsningen på gamla träfat och ovanligt lång flasklagring - detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Bollinger är med sin tyngd och mognad en perfekt matchampagne. De egna odlingarna täcker ca 70% av druvbehovet, vilket är mycket i Champagne.
Framställning: Den första jäsningen sker på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. 67% kommer från Grand crus och 33% från Premier crus. Druvblandningen består av 69% Pinot Noir och 31% Chardonnay. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet). Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten. Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under minst åtta år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av "crown caps". Detta för att få ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen på 3-4 gr/liter (Extra Brut), vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.
Karaktäristik: Doften är mogen och utvecklad med generösa toner av färska champinjoner. Fyllig och rik smak med komplexa toner av färsk svamp, röda äpplen och sherrytoner i samklang med en aptitretande fräschör. Lång, behaglig eftersmak.
Användning: Perfekt ackompanjemang till mat, gärna gåslever eller smakrik fisk.
Övrigt: Bollinger RD är ett unikt vin som fått exceptionellt lång flasklagring på jästen och tillverkas endast de allra bästa åren. "RD" är en förkortning för "Recently Degorged", vilket betyder "nyligen degorgerad".
1990 anses vara en av seklets bästa årgångar och vingurun Robert Parker ger den 98 poäng i den internationella vintidningen "The Wine Advocate"!
Framställning: Den första jäsningen sker på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. 67% kommer från Grand crus och 33% från Premier crus. Druvblandningen består av 69% Pinot Noir och 31% Chardonnay. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet). Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten. Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under minst åtta år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av "crown caps". Detta för att få ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen på 3-4 gr/liter (Extra Brut), vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.
Karaktäristik: Doften är mogen och utvecklad med generösa toner av färska champinjoner. Fyllig och rik smak med komplexa toner av färsk svamp, röda äpplen och sherrytoner i samklang med en aptitretande fräschör. Lång, behaglig eftersmak.
Användning: Perfekt ackompanjemang till mat, gärna gåslever eller smakrik fisk.
Övrigt: Bollinger RD är ett unikt vin som fått exceptionellt lång flasklagring på jästen och tillverkas endast de allra bästa åren. "RD" är en förkortning för "Recently Degorged", vilket betyder "nyligen degorgerad".
1990 anses vara en av seklets bästa årgångar och vingurun Robert Parker ger den 98 poäng i den internationella vintidningen "The Wine Advocate"!
Kommentarer