Legaris Crianza - 2005

RÖDA VINER 13.5%
Skapades 2009-07-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2005
2007
Färg: Hög intensitet. Rubinröd med violett kant.
Doft: Stor, ungdomlig och fruktig med toner av hallon, jordgubbar och körsbär. Inslag av vanilj och ek.
Smak: Relativt fyllig och frisk med balanserad strävhet. Ungdomligt fruktig med inslag av hallon, jordgubbar och körsbär samt toner av ek, kokos och vanilj.
Konsumtion: 0-10
Användning: Passar till smakrika rätter av såväl grönsaker som kött, gärna med feta tillbehör eller sådana med paprika eller tomatbaserade såser. Lagrade hårdostar.

Ribera del Duero, knappt tjugo mil norr om Madrid, är det spanska vinområde som vid sidan av Rioja främst förknippas med kvalitet. Härifrån kommer några av landets mest berömda viner och också några av de dyraste.

Området är högt beläget längs med floden Duero som också är känd för portvinerna från andra sidan den portugisiska gränsen. Tack var läget i inlandet och den höga altituden är klimatet strängt med stekheta somrar och kalla vintrar. Skördarna blir ofta små men i gengäld av mycket god kvalitet. Liksom i Rioja odlas här främst tempranillo eller tinto fino som druvan kallas här.I slutet av 1998 etablerade sig Codorníu i Ribera del Duero. Firman köpte 90 hektar vingårdsmark i Curiel de Duero (Valladolid) och San Martin de Rubiales (Burgos) och under våren året därpå planterades de första vinstockarna. År 2000 skördades druvorna till Legaris första crianza. Samma år påbörjades även byggandet av det nya vineriet, ritat av Domingo Triay som också är arkitekten bakom Raimats spektakulära anläggning i Costers del Segre. Druvorna till Legaris Crianza kalljästes först under fyra dygn i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter höjdes temperaturen och druvorna fick jäsa klart. Det färdiga vinet klarades med äggvita innan det drogs om till 225-liters fat av amerikansk och fransk ek. Fatlagringen varade sedan i 12 månader varpå vinet tappades på flaska för ytterligare en tids lagring innan det släpptes till försäljning.
Liknande artiklar
Kommentarer