Viognier de Campuget - 2007

VITA VINER 13%
Vinunic
Skapades 2008-04-17 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: VdP du Gard
Skörd: Mitten av september
Druvor: 100% Viognier
Producent: Château de Campuget
– typiskt sydfranskt!

I Languedoc i södra Frankrike finns appellationen AOC Costières de Nîmes. Områdets ledande odlare är Château de Campuget. I ett halvt sekel har den varit i släkten Dalles ägo, men på företagets 160 hektar har funnits vinodlingar sedan 1500-talet.

Med denna djupa tradition som grund har familjen Dalle byggt upp ett modernt vineri, som på ett ypperligt sätt tar hand om de solmogna druvor som den steniga jorden här vid randen av Rhône-deltat ger. Stockarna har en genomsnittsålder på 25 år och man odlar de typiska sydfranska druvorna; grenache, syrah och mourvèdre för de röda samt viognier, grenache blanc och roussanne för de vita. Château de Campuget gör utmärkta matviner och är väl representerat på restauranger i Frankrike.

Man har de senaste åren även erövrat mängder med priser och utmärkelser – såväl den ansedda franska vinguiden Guide Hachette som Robert Parker har öst beröm över Château Campugets allt intressantare viner.

Vinifikation: Druvorna ressas med pneumatisk vinpress. Musten går direkt till ekfat för vinifiering under 6 månader. När vinet är färdigt klaras det före buteljeringen.
Vinets karaktär: Vacker ljusgul färg med gyllene reflexer. Doften uppvisar en fantastisk bouquet av kaprifol, apelsinmarmelad, persika och tropisk frukt. Smaken är fyllig och fruktig, välbalanserad och med bra struktur som med sin fina underliggande friska syra ger vinet fokus och längd.
Passar till: Ljust kött, fiskrätter med krämiga såser, rökt fisk, asiatisk mat.
Totalsyra: 3.42 g/l
Restsocker: 3 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 119 Kr 8835601 Beställning
Kommentarer