Faustino de Autor Reserva - 2001

RÖDA VINER 13%
Bibendum
Skapades 2010-03-21 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Beskrivning: Vinet har en medeldjup, klarröd färg med svagt gulnad kant. Doften är stor, aromatisk, varm och komplex med inslag av hallon, körsbär, viol och lakrits samt fräscha rostade fataromer av vanilj, mocka och ceder. Smaken är fyllig med perfekt balans mellan en frisk, läskande fruktsyra och silkeslena, kompakta tanniner. Vinet har en mycket generös fruktighet av solmogna röda bär och kryddor och en lång, välbalanserad, elegant eftersmak samt utmärkt, integrerad fatkaraktär med toner av rostade kaffebönor och vanilj.

Passar till: Detta vin passar utmärkt till medelkraftiga rätter av mörkt kött, d.v.s. nöt eller vilt. Köttet kan vara antingen stekt eller grillat. Maten bör inte vara alltför smakrik eftersom vinet trots sin fyllighet är ganska elegant i stilen. Låt istället vinet vara kryddan till maten. Producenten rekommenderar att vinet luftas i karaff minst en halvtimma före servering.

Framställning: I mer än 40 år hade man väntat på att få tillverka detta vin. Vinrankorna planterades 1958 och idag har man totalt 19,2 hektar i böljande landskap med sydvästlig exponering mot solen. Man ville ha de absolut bästa råvarorna till sitt prestigevin och då var det bara gamla stockar med låg avkastning som gällde. För att säkerställa den höga kvaliteten på druvorna fanns bara ett alternativ – att använda druvor från egna odlingar. Därför användes endast druvor från Los Trinos, Valdeparaiso och Los Caños de Arriba, samtliga ägda av familjen Martinez. Faustino de Autor är tillverkat av 88 % Tempranillo och 12 % Graciano. Endast de finaste druvorna har valts ut vilket gav ett mycket lågt skördeuttag på 1 kilo per vinranka. Druvorna fick jäsa 11 dagar i maximalt 29 graders temperatur. Maceration med skalen pågick i totalt 28 dagar med ”pump-over” de första 15 dagarna. Vinet fördes sedan över till nya mediumrostade 225 liters ekfat från skogen Tronçais i den franska regionen Allier. I faten fick vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagras tre månader på jästfällningen. Den totala lagringstiden på faten var 23 månader. Sedan buteljerades vinet i flaskor dekorerade med familjens vapen. Korken kommer från Sierra de San Pedro i spanska Bandajoz. Innan försäljningen fick vinet slutligen vila i tre år på buteljen.

Lagring: Vinet är mycket trevligt att dricka idag men det kommer att nå sin kvalitetstopp först efter 8-10 år. Vill man vänta så länge bör man förvara flaskan under idealiska lagringsförhållanden.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 299 Kr 8894901 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer