Betyg
12
Ursprung
TysklandTillverkningssätt
Ofiltrerad Överjäst Opastöriserad FlaskjästStil
Dunkelweizen VeteölHumle
HallertauSenaste betygen
Bayern
2022-09-24Bonne1978
2017-11-04zooul
2016-07-03Alex_alkis
2015-08-28Christer Mesch Padellaro
2015-08-10
Beskrivning: Ölet har en mörk bärnstensbrun och lite disig färg till följd av jästen i flaskan. Doften är stor och mättad med en fin maltighet, inslag av choklad och en lätt humleton. Smaken är fyllig och fruktig med tydlig rostad maltkaraktär, lång lite nötig eftersmak och en fin humlebeska. Fyllig, med distinkta smakaromer och ett inslag av choklad.
Passar till: Detta mörka öl passar utmärkt till svensk eller tysk husmanskost t.ex. Weisswurst. Det är även fint till stekt och grillat smakrikt kött eftersom smakerna återfinns i ölet. Det serveras med fördel kylskåpskallt.
Framställning: Erdingeröl tillverkas av de allra bästa råvarorna. Det kristallklara rena vattnet hämtar man från sin egen källa och jästen är renodlad för att ge ölet sin typiska arom. I receptet ingår mältat vete och även lite korn. En del av malten är kölnad i hög temperatur vilket ger ölet sin rostade karaktär och mörka färg. Ölet är bryggt med den klassiska överjäsningsmetoden. Alkoholjäsningen sker i liggande tankar. Ölet får sedan på flaskan genomgå en fyra veckor lång andra jäsning som stimuleras genom en tillsats av vört och jäst. Denna metod kräver stor skicklighet av bryggaren då balansen mellan vört och jäst måste vara exakt. Används för lite vört bildas ingen kolsyra och vid överdosering kan flaskan explodera. Flaskjäsningen bidrar till en mycket mjuk och krämig kolsyra och att ölet får en fin jästfällning i flaskan. "Mit hefe" är tyska och betyder just "med jäst".
Lagring: Ölet är en färskvara och vinner därför ej på lagring.
Passar till: Detta mörka öl passar utmärkt till svensk eller tysk husmanskost t.ex. Weisswurst. Det är även fint till stekt och grillat smakrikt kött eftersom smakerna återfinns i ölet. Det serveras med fördel kylskåpskallt.
Framställning: Erdingeröl tillverkas av de allra bästa råvarorna. Det kristallklara rena vattnet hämtar man från sin egen källa och jästen är renodlad för att ge ölet sin typiska arom. I receptet ingår mältat vete och även lite korn. En del av malten är kölnad i hög temperatur vilket ger ölet sin rostade karaktär och mörka färg. Ölet är bryggt med den klassiska överjäsningsmetoden. Alkoholjäsningen sker i liggande tankar. Ölet får sedan på flaskan genomgå en fyra veckor lång andra jäsning som stimuleras genom en tillsats av vört och jäst. Denna metod kräver stor skicklighet av bryggaren då balansen mellan vört och jäst måste vara exakt. Används för lite vört bildas ingen kolsyra och vid överdosering kan flaskan explodera. Flaskjäsningen bidrar till en mycket mjuk och krämig kolsyra och att ölet får en fin jästfällning i flaskan. "Mit hefe" är tyska och betyder just "med jäst".
Lagring: Ölet är en färskvara och vinner därför ej på lagring.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
500 ml | 22 Kr | 154201 | Ordinarie |
Kommentarer
Christer Mesch Padellaro
jonas861
Gorkyman
Osiboko
Alex_alkis
dildoe
nazzty
Blomsternisse
RollE2k
GAISAke
kittylitter
Arakun