Betyg
15
Beskrivning: Traquair House Ale är en guldröd ale med en alkoholhalt på 7,2%. Ölet har en härligt fruktig doft som leder tankarna till dadlar, plommonpaj och vanilj samt inslag av ek och sherry. Den fylliga smaken är på samma gång mjuk och kraftfull. Väl avvägd balans mellan den fina, torra karaktären och insmickrande söta toner med inslag av nötter.
Per Ahlin på DN beskriver ölet så här: "Brittiska Traquair House Ale sticker ut. Ölet är i det närmaste svart, det är kraftfullt med en märkbar sötma. Det smakar rostat, det finns inslag av kaffe, det går att ana kryddor."
Johan Franco Cereceda på Stockholm City ger ölet höga betyg och beskriver det med ord som "stort, storslaget".
Även i tidningen Livets Goda får Traquair House Ale ett högt betyg. Anders Melldéns beskrivning: "Mörkt bärnstensfärgat öl med nyanserad doft av rostat kaffe och mörk chokladkola. Fyllig smak av inslag av torkad frukt och kaffe. Lång eftersmak som passar älgstek med svartvinbärssky och ugnsbakad potatis." Passar till: Serveras lämpligen rumstempererad eller en aning kyld. Passar utmärkt till vilt, kött och ost. Ett enastående öl att långsamt avnjuta en vinterkväll i favoritfåtöljen framför brasan!
Övrig info: Traquair House Brewery är ett unikt bryggeri som erhållit fem stjärnor i Michael Jacksons World Guide to Beer. Traquair House var ursprungligen ett slott som ägdes av de skotska kungarna under medeltiden. I slutet av 1400-talet blev den dåvarande kungens kusin, James Stuart, den förste Laird of Traquair och sedan dess är det hans ättlingar som bor i huset, som är känt som det äldsta bebodda och mest romantiska huset i Skottland.
1965 när Peter Maxwell Stuart, tjugonde Laird of Traquair, tog en promenad bland sina 40-50 rum, upptäckte han en gammal bryggeri-anläggning. Det visade sig att i detta bryggeri hade öl tillverkats redan 1566 när drottning Mary av Skottland var på besök och fortsättningsvis fram till början på 1800-talet när det föll i glömska. Peter Maxwell Stuart fick dock igång bryggeriet igen utan att byta några delar. Bland annat används fortfarande den stora kopparpannan som installerades 1739 (kvittot finns kvar!). Framställningsmetoderna bygger på gammalt traditionellt hantverk och Traquair House är det enda brittiska bryggeri som fermenterar hela sin produktion på ekfat.
Idag är det Lady Catherine Maxwell Stuart, Peter Maxwell Stuarts dotter, som är ansvarig för bryggeriet. Hon skulle vara drottning av Skottland om Skottland fortfarande hade varit ett eget kungadöme!
Per Ahlin på DN beskriver ölet så här: "Brittiska Traquair House Ale sticker ut. Ölet är i det närmaste svart, det är kraftfullt med en märkbar sötma. Det smakar rostat, det finns inslag av kaffe, det går att ana kryddor."
Johan Franco Cereceda på Stockholm City ger ölet höga betyg och beskriver det med ord som "stort, storslaget".
Även i tidningen Livets Goda får Traquair House Ale ett högt betyg. Anders Melldéns beskrivning: "Mörkt bärnstensfärgat öl med nyanserad doft av rostat kaffe och mörk chokladkola. Fyllig smak av inslag av torkad frukt och kaffe. Lång eftersmak som passar älgstek med svartvinbärssky och ugnsbakad potatis." Passar till: Serveras lämpligen rumstempererad eller en aning kyld. Passar utmärkt till vilt, kött och ost. Ett enastående öl att långsamt avnjuta en vinterkväll i favoritfåtöljen framför brasan!
Övrig info: Traquair House Brewery är ett unikt bryggeri som erhållit fem stjärnor i Michael Jacksons World Guide to Beer. Traquair House var ursprungligen ett slott som ägdes av de skotska kungarna under medeltiden. I slutet av 1400-talet blev den dåvarande kungens kusin, James Stuart, den förste Laird of Traquair och sedan dess är det hans ättlingar som bor i huset, som är känt som det äldsta bebodda och mest romantiska huset i Skottland.
1965 när Peter Maxwell Stuart, tjugonde Laird of Traquair, tog en promenad bland sina 40-50 rum, upptäckte han en gammal bryggeri-anläggning. Det visade sig att i detta bryggeri hade öl tillverkats redan 1566 när drottning Mary av Skottland var på besök och fortsättningsvis fram till början på 1800-talet när det föll i glömska. Peter Maxwell Stuart fick dock igång bryggeriet igen utan att byta några delar. Bland annat används fortfarande den stora kopparpannan som installerades 1739 (kvittot finns kvar!). Framställningsmetoderna bygger på gammalt traditionellt hantverk och Traquair House är det enda brittiska bryggeri som fermenterar hela sin produktion på ekfat.
Idag är det Lady Catherine Maxwell Stuart, Peter Maxwell Stuarts dotter, som är ansvarig för bryggeriet. Hon skulle vara drottning av Skottland om Skottland fortfarande hade varit ett eget kungadöme!
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
330 ml | 24 Kr | 154503 | Ordinarie |
Kommentarer
Henric
Gorkyman
Myspanda
Bros
lunken
Hopper
Henric
Döden
jonas861
lasseg
detvarenbraöl
xev
Casa
Ronny T
Arakun