Bollinger La Grand Année Rosé - 1999

MOUSSERANDE VINER 12.5%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-02-19 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass. Bollinger har en egen magnifik stil med stor andel Pinot Noir, första jäsningen på gamla träfat och ovanligt lång flasklagring - detta ger den klassiska bollingerkaraktären. Bollinger är med sin tyngd och mognad en perfekt matchampagne. De egna odlingarna täcker ca 70% av druvbehovet, vilket är mycket i Champagne.

Framställning: Den första jäsningen skedde på små ekfat med olika crus, kvalitet och druvsort för sig. Detta ger Bollinger möjligheten att ha en väldigt strikt urvalsprocess. 83% kommer från Grand crus och 17% från Premier crus. Druvblandningen består av 66% Pinot Noir och 34% Chardonnay. Endast gamla ekfat används (fem år eller äldre) för att garantera att inga tanniner eller ekdofter påverkar vinet. Denna metod ökar både den aromatiska komplexitetet och åldringskapaciteten för vinet. Den andra jäsningen sker på flaska men dessförinnan tillförs 7,5% av Pinot Noir (Côte aux Enfants). Därefter lagras vinet på sin jästfällning under fem år, vilket är betydligt längre än minimikraven på tre år för en årgångschampagne. Under denna process har riktiga korkar använts i flaskorna, till skillnad mot bruket av "crown caps". Detta för att få ett större skydd mot oxidation. Efter dégorgeringen som sker för hand tillsätts den mycket knappa dosagen (den vedertagna tillsatsen av socker) på 7-9 gram/liter, vilket kanske ger den torraste och kraftigaste Champagnen på marknaden. Före försäljning får champagnen vila minst tre månader.
Karaktäristik: Laxrosa färg med oranga toner. Komplex doft av mogna smultron, jordgubbar, fudge och rostat bröd. Fyllig och generös smak av röda bär, rostat bröd och karamell. Lång, elegant fruktsyra med finess.
Användning: Läckert till havets läckerheter, smakrik fisk eller fågel.
Övrigt: 1995 är den andra stora årgången i kronologisk ordning på 90-talet!
Liknande artiklar
Kommentarer