Betyg
9
Ursprung
Södermanlands län Nyköpings kommun SverigeTillverkningssätt
ÖverjästStil
Imperial StoutHumle
Magnum East Kent GoldingSenaste betygen
Bros
2019-08-24Hopper
2017-12-06pjorgensen
2015-10-31Henric
2015-07-28johhak
2014-08-22
Imperial Stout är en extra stark stout. Ursprungligen gjordes den stark och humlerik för att klara frakten till avlägsna platser.
Imperiet som åsyftas i namnet är Katarina den storas Ryssland. Hon var en stor älskare och importör av extra stark stout. Det passar bra till ostron och skaldjur, och till choklad och chokladrätter. Nils Oscar tilldelades brons i World Beer Cup i Stoutklassen år 2002 och kom trea i International Beer and Cider Competition som hölls i Southampton år 2001. Men även på hemmaplan har ölet fått många utmärkelser. Bland annat blev det Guld 2005 och 2003 då den utsågs till Bästa svensktillverkade flasköl på Stockholm Beer & Whiskey Festival och 2001, 2002 samt 2004 fick den Guld i klassen starka öl upp till 7,9 vol%.
Tål lagring
Ett så starkt öl som det är frågan om, kräver lång lagringstid för att det skall mogna och bli harmoniskt. I gengäld tål det att lagras på flaska många år efter tappning. Troligtvis blir det som bäst när det är mellan fem och tio år gammalt, men av garantiskäl stämplar vi hållbarheten till 6 år.
En fyllig, mäktig smak
Vi har använt havre och olika sorters kornmalt tillsammans med mängder av rostat korn. För att balansera den kraftiga maltkaraktären använder vi rikligt av humlesorterna Magnum och East Kent Goldings. Ölet bör serveras vid en temperatur på ca 13-15°. Smaken är fyllig och mäktig, med stor beska, rostad karaktär med inslag av mörk choklad och mocka. Färgen är mörk, nästan svart, och vi hittar mycket aromatisk humle, rostade toner och lite tjära i dess doft.
Stamvörtstyrka: 17,3 plato
Imperiet som åsyftas i namnet är Katarina den storas Ryssland. Hon var en stor älskare och importör av extra stark stout. Det passar bra till ostron och skaldjur, och till choklad och chokladrätter. Nils Oscar tilldelades brons i World Beer Cup i Stoutklassen år 2002 och kom trea i International Beer and Cider Competition som hölls i Southampton år 2001. Men även på hemmaplan har ölet fått många utmärkelser. Bland annat blev det Guld 2005 och 2003 då den utsågs till Bästa svensktillverkade flasköl på Stockholm Beer & Whiskey Festival och 2001, 2002 samt 2004 fick den Guld i klassen starka öl upp till 7,9 vol%.
Tål lagring
Ett så starkt öl som det är frågan om, kräver lång lagringstid för att det skall mogna och bli harmoniskt. I gengäld tål det att lagras på flaska många år efter tappning. Troligtvis blir det som bäst när det är mellan fem och tio år gammalt, men av garantiskäl stämplar vi hållbarheten till 6 år.
En fyllig, mäktig smak
Vi har använt havre och olika sorters kornmalt tillsammans med mängder av rostat korn. För att balansera den kraftiga maltkaraktären använder vi rikligt av humlesorterna Magnum och East Kent Goldings. Ölet bör serveras vid en temperatur på ca 13-15°. Smaken är fyllig och mäktig, med stor beska, rostad karaktär med inslag av mörk choklad och mocka. Färgen är mörk, nästan svart, och vi hittar mycket aromatisk humle, rostade toner och lite tjära i dess doft.
Stamvörtstyrka: 17,3 plato
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
330 ml | 25 Kr | 8947303 | Beställning |
Kommentarer
Bros
Hopper
Brolla
Beer-naise
Ljunkan
Karl_Henrik
Mero
lasseg
Arakun